SVAK KVALIK: Kaptein Per Ciljan Skjelbred ser skuffet ut i tapet mot Ungarn i EM-playoffen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SVAK KVALIK: Kaptein Per Ciljan Skjelbred ser skuffet ut i tapet mot Ungarn i EM-playoffen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Listene som viser Norges grove kvaliksvikt

– Det er et veldig godt bilde på hvor ille det står til, sier Øyvind Alsaker om at Norge er i selskap med Luxembourg, Liechtenstein og Færøyene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BUDAPEST/BERGEN (TV 2): Norge mislyktes for fjerde gang på rad å ta seg til et EM-sluttspill da Ungarn ble for sterke i playoff.

Etter utvidelsen av mesterskapet til 24 lag er fotballandslaget i svært lite fasjonabelt selskap på listen over lag som har lidd samme skjebne.

32 ulike europeiske land har kvalifisert seg til EM på de fire siste forsøkene. De 22 landene som gjenstår kan vanskelig beskrives som noe annet enn europeisk fotballs bakgård.

– Nærmere bunnsjiktet enn toppen

Det mest prominente fotballandet er nok Skottland, men ellers er verken Finland, Israel eller Litauen land å regne med. For ikke å snakke om Færøyene, San Marino og Gibraltar.

– Det gir et veldig godt bilde på hvor ille det står til, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Vi er nærmere bunnsjiktet enn toppen i Europa. Vi hadde et uttalt mål om å være like bak de store, men det er vi ikke i nærheten av. Om vi skulle klare å kvalifisere oss til VM i Russland kan vi i alle fall glemme å hevde oss, slik noen har snakket om var målet.

Bare å nå verdensmesterskapet kan bli et tøft hinder for det nå ganske unge norske laget.

Vanskeligere med VM

Der det denne gangen var tidenes sjanse til å ta seg til et EM-sluttspill er nåløyet omtrent trangere enn noen gang om det skal bli VM.

– For meg hang denne EM-kvaliken veldig mye sammen med VM neste gang. Når et ungt lag får oppleve å lykkes samtidig som man får mesterskapserfaring, som er uvurderlig, så ville vi stått mye sterkere i den mye vanskeligere VM-kvaliken, sier Alsaker.

– Da må vi prestere bedre enn forventet. Denne gangen hadde det holdt å være på nivå. Dette var ikke bare en gyllen mulighet som glapp, men et resultat som gjør at vi er svekket inn mot VM-kvaliken, sier Alsaker.

Ikke bare elendinghet

Alt er imidlertid ikke helsvart.

Seieren mot Kroatia viser at det er potensial i stallen. For første gang på en stund har man slått en stormakt.

– Det er viktig å ha nyansene med i så måte, men det hadde betydd mye for laget om de hadde klart det denne gangen.

Skuffende resultater

Men det er ikke til å stikke under en stol at resultatene har vært skuffende. Kanskje mer skuffende enn på lenge.

– Vi har ingenting i EM å gjøre, sa Marcus Pedersen etter at Norge røk ut for Ungarn.

– Vi får stå rakrygget i det her. Det er bare å beklage til det norske folk. Vi tar selvsagt på oss skylden for at det ikke blir EM. Det er ikke godt nok, sier Stefan Johansen.

Siden EM i 2000 har Norge forsøkt å kvalifisere seg til mesterskap åtte ganger. Per-Mathias Høgmo referer til det som åtte mislykkede kvalifiseringer.

– Nå har vi mislyktes i åtte kvaliker. Det er i seg selv svært skuffende. Det har vært mitt ansvar i den kvaliken vi har vært inne i nå, sa landslagssjefen etter tapet.

Det stemmer, og forutsetningene for å kvalifisere seg var radikalt endret og forbedret med utvidelsen av EM til to dusin lag, i stedet for 16.

Bare to mesterskap man ikke ville nådd EM

Vi har sett nærmere på statistikken fra de ulike kvalifiseringene.

Dersom 24 lag fra Europa hadde gått til hvert av de åtte mesterskapene tilsier de norske resultatene at det hadde blitt sluttspill flere ganger siden år 2000.

Med de forutsetningene i Europa i hvert av de sju foregående mesterskapene man skulle kvalifisere seg til, så ville Norge vært direkte kvalifisert for fire av dem og trolig godt seedet i playoff i ett av dem.

Kun i to tilfeller (2002- og 2014-mesterskapene) har vi gjort det dårligere enn nå. I 2014-kvaliken kunne også ting endt annerledes med bedre resultater i de to kampene som ble spilt etter at Per-Mathias Høgmo tok over etter Drillo.

EM-kvalifisering 2012 – Polen/Ukraina
Ni grupper. Med et 24-lagsmesterskap ville ni vinnere og ni toere gått direkte, mens åtte av ni gruppetreere spilt kvalik. Dårligste treer ville røket ut.

Norge endte på tredjeplass i gruppe H med 16 poeng, havnet bak Danmark (19) og Portugal (16), foran Island (4) og Kypros (2).

Norge ville blitt beste treer med 16 poeng.
Andre treere (poeng mot dårligste strøket): Belgia (9), Armenia (11), Serbia (9), Romania (8), Ungarn (13), Israel (10), Sveits (11), Skottland (11).

EM-kvalifisering 2008 – Sveits/Østerrike
Sju grupper. Det ville trolig vært flere grupper, men i et tenk tilfelle ville et 24-lagsmesterskap gitt sju vinnere, sju toere og sju treere direkteplass i EM, i tillegg til en plass til beste firer.

Norge endte på tredjeplass i gruppe C med 23 poeng. Havnet bak Hellas (31) og Tyrkia (24), foran Bosnia (13), Moldova (12), Ungarn (12) og Malta (5).

Norge ville altså kvalifisert seg med god margin, som treer.

EM-kvalifisering 2004 – Portugal
Ti grupper. Med et 24-lagsmesterskap ville nok ti vinnere og ti toere gått direkte, mens kanskje de seks beste treerne spilte om de resterende fire plassene.

Norge endte på andreplass i gruppe 2 med 14 poeng. Bak Danmark (15 poeng), men foran Romania (14), Bosnia (13) og Luxembourg (0). Senere tapte man playoff mot Spania (1-5)

Norge ville kvalifisert seg som toer med god margin.

Vi tar også med VM-kvalikene, siden det refereres til åtte mislykkede kvaliker. I tenkttilfelle der de europeiske nasjonene kjemper om 24 plasser til 2002-, 23 (uten Tyskland) til 2006- og 24 til 2010- og 2014-mesterskapene.

VM-kvalifisering 2014 – Brasil
Ni grupper. Med et 24-lagsmesterskap ville ni vinnere og ni toere gått direkte, mens seks plasser måtte blitt fordelt på ni treere.

Norge ble nummer fire i gruppe E med 12 poeng.*

Endte bak Sveits (24), Island (17), Slovenia (15), foran Albania (11) og Kypros (5)

Norge ville uansett hatt gode muligheter til å kapre en tredjeplass som enten ga direkte plass eller kvalik, om det ikke hadde vært for justeringene forut for to avsluttende kamper.

* Drillo måtte gå ta to kamper gjenstod. Med seier i disse to ville man blitt nummer to i gruppa. Høgmos Norge tok ett poeng på to kamper. Da Drillo måtte gå hadde Island 13, Slovenia 12 og Norge 11 poeng. Gjenstående kamper fra Slovenia-Norge og Norge-Island.

VM-kvalifisering 2010 – Sør-Afrika
Ni grupper. Med et 24-lagsmesterskap ville ni vinnere og ni toere gått direkte, mens seks plasser måtte blitt fordelt på ni treere. Ville neppe falt noe på firere.

Norge endte på andreplass i gruppe 9 med 10 poeng.

Endte bak Nederland (24 poeng), foran Skottland (10 poeng), Makedonia (7 poeng) og Island (5 poeng) og ble dårligste toer. Fikk ikke playoff.

Norge ville i hvert fall gått til mesterskap i et tenkte 24-lagsscenario, som toer.

VM-kvalifisering 2006 – Tyskland
Åtte grupper. Med et 24-lagsmesterskap ville nok åtte vinnere og åtte toere gått direkte, mens de sju beste treerne ville gjort det samme. Dårligste treer røket ut.

Norge endte på andreplass i gruppe 5 med 18 poeng, bak Italia (23 poeng), men foran Skottland (13 poeng), Slovenia (12 poeng), Hviterussland (10 poeng) og Moldova (5 poeng)

Tapte playoff mot Tsjekkia (0-2)

Norge ville i hvert fall gått til et evt. 24-lagsmesterskap, som toer.

VM-kvalifisering 2002 – Sør-Korea og Japan
Ni grupper. Med et 24-lagsmesterskap ville ni vinnere og ni toere gått direkte, mens seks plasser måtte blitt fordelt på ni treere. Ville neppe falt noe på firere.

Norge endte på fjerdeplass i gruppe med 10 poeng. Endte bak Polen (21 poeng), Ukraina (17 poeng), Hviterussland (15 poeng), foran Wales (9 poeng) og Armenia (5 poeng)

Norge ville ikke kvalifisert seg.