Slik så frontruten ut da mannen ble stoppet av politiet, tidlig mandag morgen. Da var det ingen bønn, bare å levere fra seg førerkortet. Foto: Politiet.
Slik så frontruten ut da mannen ble stoppet av politiet, tidlig mandag morgen. Da var det ingen bønn, bare å levere fra seg førerkortet. Foto: Politiet.

Politiet var ikke i tvil: Her røk førerkortet

Nesten rart han kunne se politiet.

Å skrape is av bilvinduene er ikke akkurat noe man gleder seg veldig til å gjøre – men på denne tiden av året er det en nødvendighet for mange av oss.

Og gjør man ikke det, ja da kan de ende som for en mann tidlig i 20-årene fra Drammen.

Grytidlig mandag morgen  ble han stoppet i en kontroll i Drammen sentrum. Og når du ser bildet av hvordan frontruten på bilen så ut, er det nesten rart at han i det hele tatt så politiet!

Ingen tvil

– Mannen som ble stanset i natt hadde bare skrapet noe sånt som et halvt A4-ark og det er altfor lite. Retningslinjene våre sier at hvis det er mindre sikt enn et A4-ark så ender det med førerkortbeslag, forteller operasjonsleder ved Søndre Buskerud politidistrikt Olav Myrvold, til Drammens Tidende.

I dette tilfellet var det ingen tvil. Han måtte levere fra seg førerkortet. Nå er han anmeldt og kan vente seg en bot som svir. Det hører også med at bilen hadde sommerdekk.

– Derfor må du ikke finne på å bruke sommerdekk nå

Må ha tilstrekkelig utsyn

I forskriftene heter det at "Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende»".

På frontruten praktiserer politiet en regel på at du skal skrape det området som vindusviskerne dekker.

Muntlig advarsel og bot

Og det er ikke bare is som må bort. Snøen skal også kostes bort, og du må sørge for at dugg ikke hindrer utsikten.

Mye snø på gulvmatter og på gulvet i bilen, kan føre til at rutene dugger over. Det er derfor viktig å få fjerne så mye av dette som mulig. 

Politiet kan både gi muntlig advarsel og bot på 2000 kroner, i tilfeller som ikke vurderes som så graverende at det kvalifiserer til førerkortbeslag.

– Man kan godt kjøre på sommerdekk helt til jul