EM-kvalifisering play-off, 2. kamp, fotball menn: Ungarn-Norge (2-1). Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo og assistenttrener Jarl Torske (t.v.) gir instrukser til innbytter Jo Inge Berget under omspillkampen mellom Ungarn og Norge på Groupama Arena i Budapest søndag kveld.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
EM-kvalifisering play-off, 2. kamp, fotball menn: Ungarn-Norge (2-1). Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo og assistenttrener Jarl Torske (t.v.) gir instrukser til innbytter Jo Inge Berget under omspillkampen mellom Ungarn og Norge på Groupama Arena i Budapest søndag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen1847"> </span>Statistikken som taler mot Høgmo:

– Vi må se det over hele perioden, men det hjelper ikke så mye

Ikke bare i Ungarn-kampene det sviktet, mener «Mini».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Er valgene i én kamp nok til å si til Per-Mathias at «dette lyktes du ikke med i det hele tatt, nå må du trekke deg, nå må andre få muligheten»? Vi må se det over hele perioden, men i mine øyne hjelper ikke det så mye. Vi har spilt 25 kamper under Høgmo og vunnet sju, og da kan man vel ikke si «her er vi på rett vei».

Minuttene like etter et vondt nederlag er sjelden det beste tidspunktet til å vurdere et lags trener på, og «Mini» oppfordrer dager derpå sjefene i Norges Fotballforbund (NFF) til å ta et større perspektiv.

Men som han selv sier så hjelper ikke det nødvendigvis Per-Mathias Høgmo stort.

– Det som skjedde i går var helt katastrofalt
Så langt i sin karriere som landslagssjef har nemlig Høgmo oppnådd følgende på 25 kamper:

7 seirer

6 uavgjort

12 tap

Det er ikke en spesielt god statistikk for «prosjekt Høgmo».

– Jeg er veldig spent, men jeg tror Høgmo fortsatt har god støtte i Norges Fotballforbund (NFF). Man må huske at de gikk knallhardt ut da de tok ham inn. De satte «Drillo» til sides og sa at «Høgmo er mannen vår». De som sitter i NFF er de samme som ansatte ham, så de vil nok prøve å stå bak ham en stund til. Men at det må evalueres og komme frem til en konklusjon, det må det, sier «Mini».

– Hvilke konsekvenser bør det få at «nye Norge» ikke klarer å slå en middelmådighet som Ungarn?

– Ser vi på kvalifiseringsgruppen vår, så er det helt naturlig at vi blir nummer tre bak Italia og Kroatia. Og vi skal huske på at vi faktisk var 17 minutter fra å vinne gruppen da vi ledet nede i Italia, selv om de kjørte over oss fra første stund. At vi blir nummer tre er greit, antall poeng er greit, men det som skjer over to kamper mot Ungarn... Det var OK hjemme. Greit nok. Men det som skjedde i går var helt katastrofalt. Spillet er én ting, men vi må huske på hva som skjedde inn mot kampen. Han sier vi skal få en overraskelse, og det får vi definitivt i laguttaket. Så ser vi tidlig at det ikke fungerer. Vi må endre formasjon tidlig i førsteomgang, en formasjon vi ikke har prøvd tidligere under Per-Mathias. Og så tar han ut de to som skulle redde oss i pausen... Det Høgmo gjorde i går var fryktelig dårlig. Han gamblet, og han tapte definitivt. 

– Vi skulle finne opp fotballen på nytt...
De norske spillerne tok alle Høgmo til forsvar etter kampen, men enkelte innrømte at det en formasjon uten en utpreget spiss kanskje var i dristigste laget.

– Er det ikke litt spesielt å spille uten spiss når man må score mål?

– Jo, det er jo det. Men de hadde en kampplan og jeg kan ikke legge meg opp i hva den er. Jeg stiller meg bak den som alle andre. Jeg ble litt skuffet over å ikke få starte, jeg hadde jo håp om det, sa Marcus Pedersen.

Som de fleste andre stusser også «Mini» om det svært overraskede laguttaket.

– Han ser jo seg selv i speilet, men det er også viktig hva vi svarer ham. Han duret til da han kom inn. Vi skulle finne opp fotballen på nytt, vi skulle revolusjonere, vi skulle spille ut lagene... Så går vi litt mer tilbake til røttene: litt mer fysikk, litt mer direkte og får suksess med det. Så velger han altså å gjøre om igjen på ting i en så viktig kamp. De de fleste reagerer på er at vi velger å stille uten spiss i en kamp vi må score mål.