FRUSTRASJON: De norske spillerne må se EM-toget gå uten dem.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FRUSTRASJON: De norske spillerne må se EM-toget gå uten dem.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Høgmos gambling slo feil, men landslagssjefen har full tillit

Startet uten spiss da Norge måtte score mot Ungarn. Nå blir det EM uten Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungarn - Norge 2-1:

Per-Mathias Høgmo gamblet høyt og startet med Markus Henriksen som enslig spiss mot Ungarn. 

Midtbanespilleren skulle jakte i bakrom mot et ungarsk lag som hadde 1-0 i lommen fra kampen på Ullevaal stadion. Det viste seg å slå ut helt feil.

Etter at Norge tapte 1-2 på Groupama Arena går Ungarn til EM med 3-1 sammenlagt.

Vurderer ikke å gi seg
Men Høgmo vil ikke vurdere sin egen posisjon etter fiaskoen.

– Vi har en god utvikling i laget. Vi spiller gruppefinale mot Italia i en veldig sterk gruppe. Så får vi ikke uttelling hjemme. Vi er selvsagt veldig, veldig skuffet. Jeg har ingen kommentar utover det, sier han.

Norges Fotballforbund hadde som et absolutt krav å kvalifisere seg til EM i 2016 i handlingsplanen sin da Høgmo ble ansatt. Det klarte man ikke. Og han forstår at det kommer spørsmål om hans fremtid.

– Jeg skjønner at det kommer den typen spørsmål når vi ikke vinner. Nå har vi mislyktes i åtte kvaliker. Det er i seg selv svært skuffende. Det har vært mitt ansvar i den kvaliken vi har vært inne i nå. Men jeg håper alle ser at vi holder på å utvikle et nytt lag, som fortsatt er urutinert både individuelt og i en del av spillets faser. At vi har et brennende ønske om å forberede oss mot Tyskland og neste kvalik som kommer, sier landslagssjefen.

Og han har NFFs fulle tillit.

– Det blir feil å se på Høgmos stilling akkurat nå, sier fotballpresident Yngve Hallén til Max.

Han støtter foreløpig sin mann Høgmo.

– Han beholder jobben, sier presidenten.

Første baklengsmål etter 14 minutter
Det var moro så lenge det varte på i Budapest. Og det var i ganske nøyaktig 14 minutter.

Da fikk Tamas Priskin en lang ball fra midtstopper Tamas Kadar. Slovan Bratislava-spissen takket og bukket. Alene med tre norske forsvarere kom han seg på skuddhold og dundret ballen forbi en sjanseløs Ørjan Nyland.

Det betydde en ting. Norge måtte score to mål.

Før kampen ville ett mål være nok til å sikre ekstraomganger. Nå måtte man ha to mål på de resterende 76 minuttene.

Headet i stolpen
Hatem Aleesami kom til Norges første skikkelige sjanse, men skuddet hans gikk rett i joggebuksen til Gabor Kiraly.

Men nærmest var Norge da Even Hovland headet i stolpen i første omgangs siste spilleminutt.

Per-Mathias Høgmo gjorde tre bytter fra kampen på Ullevaal stadion torsdag. Hatem Aleesami, Martin Ødegaard og Mohamed Elyounoussi erstattet Tom Høgli, Jo Inge Berget og Alexander Søderlund.

Byttet to i pausen
I pausen måtte landslagssjefen innse at prosjektet hans feilet og både Ødegaard og Elyounoussi ble tatt av banen.

– Det kan en godt si. Det har i hvert fall vært en tam første omgang, hvor vi har vært mye på etterskudd, tapt dueller og hatt dårlig balltempo. Vi må egentlig opp i kvalitet i alt det vi gjør. Vi håper både formasjonsbytte og byttene skal gi den ekstra energien som skal til for å snu dette, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb til Max.

Pål André Helland og Marcus Pedersen ble sendt på banen for å sørge for norske EM-billetter.

– Den største skuffelsen er måten vi går ut på og det vi presterer i 1. omgang som er ganske ynkelig. I den situasjonen vi er i , hvor vi er nødt til å score helst to mål så skaper vi nesten ingenting. Det skyldes blant annet et uheldig laguttak, forklarer Egil Drillo Olsen til TV 2.

Selvmål avgjorde
Pedersen fikk alle sjansers mor da han et kvarter før slutt sto alene med Kiraly, men heller ikke Strømsgodset-spissen klarte å få ballen forbi «joggebuksekeeperen».

Åtte minutter før slutt var alt håp ute. Da styrte Markus Henriksen ballen i eget mål.

Henriksen ble plassert som spiss fra start, for å jakte bakrom mot et ungarsk lag som ikke hadde noen planer om å stå høyt med backrekken sin.

Han kom ikke til en eneste målsjanse som spiss. I stedet ble han altså mannen som for alvor beseglet Norges EM-skjebne da han var uheldig i egen 16-meter.

Henriksen fikk en liten trøst da han dundret inn 1-2 fem minutter senere. Men det var for sent med tanke på EM-billetter.

– Den dårlige inngangen rettes det opp i 2. omgang, men så har vi ikke, nok en gang, marginene på vår side. Vi har møtt et meget overkommelig Ungarn, som et norsk landslag burde ha slått over to kamper. Jeg vil likevel påstå at Norge er et bedre landslag, men litt marginer og udugelighet gjør at vi blir hjemme. Jeg tror Ungarn blir en prygelknabe i EM, oppsummerer Drillo.

– Bom fra første minutt
Mens Ungarn kan forberede seg på Frankrike-tur neste sommer, må Høgmo begynne å forberede «våre beste menn» mot VM-kvalifisering.

– Vi jobber videre nå. Vi tar med oss kvaliken som har vært veldig bra. Veldig positivt. Vi er ikke fornøyd med gjennomføringen her, sier Høgmo til Max.

Han vil ikke være med på at laguttaket hans var noen gambling.

– Det var ingen gambling. Vi satset på formspillere og laget en strategi som vi trodde på, sier han.

Det er ikke TV 2s fotballekspert Mini Jakobsen enig i.

– De valgene de tar i dag står til stryk. Det kommer et laguttak som er veldig overraskende. Vi er ganske mange som jobber med fotball her nede og det var ingen som så det laguttaket komme, sier han og får støtte av Øyvind Alsaker.

– Det er bom fra første minutt. Feil inngang. Feil laguttak. Vi må legge om formasjon allerede i 1. omgang. Jeg opplever at kampledelsen i dag er nærmest panikk. Det ene grepet etter det andre. Et usammenhengende norsk lag, sier Alsaker til TV 2.