I juni slet han Brann-benken. Nå er det et folkekrav at han starter for Norge

Marcus Pedersen kan bli den som skyter Norge til EM. Han tror selv han er rett mann for oppgaven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BUDAPEST (TV 2): 30. juni, Bærum – Brann på Kadettangen. På stillingen 0-0 etter 57 minutter velger Brann-trener Lars Arne Nilsen å plukke Alejandro Castro av banen, inn kommer Marcus Pedersen.

25-åringen redder det ene poenget for Brann på overtid, men er en skygge av seg selv i Brann, og 12. august vender han tilbake til Strømsgodset og Tippeligaen.

Nå – fire måneder og 17 dager etter at var reserve for Brann i Obos-ligaen – kan han bli mannen som sender Norge til vårt første mesterskap siden 2000.

Det meste tyder på at Strømsgodset-spissen, som har nettet 11 ganger på 10 kamper i høst, får sjansen på topp i Budapest i kveld på bekostning av Alexander Søderlund.

– Det virker som om folk nærmest krever deg inn på laget nå?

– Ja, det virker sånn, sier Pedersen og flirer.

– Det er hyggelig, og det tyder på at jeg har vist noe i høst som folk liker.

Norge skriker etter spisser som scorer, og etter 0-1-tap på Ullevaal MÅ ballen i mål bak Gabor Kiraly i kveld.

Marcus Pedersen har gått fra avskiltet i Brann til mannen som nå bærer en nasjons forventning om scoringer mot Ungarn.

– Det har gått utrolig fort siden tida i Bergen. Og jeg ser veldig positivt på sjansene for at vi skal klare dette mot Ungarn. Men det er ikke jeg som skal dra det i land aleine, sier Pedersen.

Men han veit hvordan Norge best kan utnytte kvalitetene hans:

– Jeg er god i boksen. Det er der jeg har vist styrken min i høst, og fått tidlige innlegg mot lag som har høye stoppere. Det er om å gjøre å få ballen tidlig inn.

I den første kampen mot Ungarn valgte Per-Mathias Høgmo å benke formspillerne fra Tippeligaen, som Marcus Pedersen og Moi Elyounoussi.

Men de som fikk sjansen i stedet – Alexander Søderlund og Jo Inge Berget – tok ikke spesielt godt vare på den. I tillegg utnyttet Norge dødballene svært dårlig – noe 16-0 i cornerstatistikken viser med all tydelighet.

Pål Andre Helland kom inn mot slutten, overtok dødballansvaret fra Stefan Johansen og plutselig ble ballene slått inn i feltet med en ganske annen kraft og presisjon.

RBK-kanten, som sluknet litt utover høsten, hevder han er tilbake i formen fra tidligere på året.

Og får han spille, er dette oppfordringen til lagkameratene:

– La meg stå og avslutte mye rundt 16 meter, skaff en bråte med frispark og sett meg opp én mot én. Jeg veit at jeg stort sett slår gode dødballer, og nå har jeg bra fart i beina igjen, sier han.

Mohamed Elyounoussi har scoret sju mål på 10 kamper i Europa denne sesongen, og kan også være en av formspillerne som får mer spilletid i kveld enn han gjorde på torsdag.

– Jeg har spisskompetanse i avslutningsegenskapene mine, samtidig som jeg jobber hardt for laget. Vi er mange som er i form om dagen, og som scorer mål. Jeg er ikke redd for at vi ikke skal gjøre det i kveld, sier Molde-vingen.