19 drept i norske Kristis nabolag: – Det vanskeligste er at det ikke er over

PARIS (TV 2): Den fransk-norske småbarnsfamilien er usikker på hvordan livet i Paris vil bli fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en leilighet i en gammel bygård sentralt i Paris bor Kristi Heggli sammen med ektemannen Jean Rédis sin og tvillingbarna Apolline (3) og Leonard (3). 

Ved 22-tiden fredag ble deres tilværelse snudd på hodet. Mens politisirener fremdeles uler i gatene og franske myndigheter ikke har utelukket at det finnes terror-hjelpere på frifot, forteller Heggli hva som skjedde.

– Vi hørte en slags dump lyd. Som en eksplosjon i det fjerne, forteller hun, og peker ut av vinduet i leiligheten. 

Rett etter fikk hun en melding fra en venninne om at hun ikke måtte gå ut av leiligheten sin. 

– Vi ble inne. Jeg følte at vi var veldig fanget, og jeg var veldig redd. Uansett hvilket vindu vi åpnet i leiligheten så hørte vi sirener. Jeg kontaktet alle vi kjenner for å høre at de var i trygghet, sier hun. 

– Ikke ferdig

Like i nærheten av familiens leilighet ble det skutt mot restauranten La Belle Equipe. Dette er noen få kilometer unna åstedene for flere av de andre terrorangrepene. Her ble 19 mennesker på restaurantbesøkt kaldblodig skutt og drept.

– Jeg kjenner det i magen når jeg er tilbake her, sier Heggli.

Lørdag ettermiddag ble TV 2 med familien ut på en tur i nabolaget for første gang etter angrepet. Ekteparet blir slått av hvor tomme gatene i det det vanligvis så levende restaurantområdet er. 

– Det er uvanlig å se så lite folk ute. Jeg tror nok de fleste holder seg hjemme. Det føles veldig utrygt nå. Det verste er at vi ikke har fått noe svar, og jeg føler at situasjonen fortsatt ikke er avklart. Myndighetene klarer ikke si at de har tatt alle gjerningsmennene, så situasjonen er fortsatt pågående, sier hun.

Tvillingene på tre år får ikke være med til åstedet, og går heller på lekeplassen med pappa. Idet Kristi kommer til restauranten der angrepet skjedde, stopper hun opp. Foran restauranten er det tett med folk. En dame snakker i telefonen mens hun gråter. Noen har stukket roser inn gjennom kulehullene i vinduet. Flere bærer preg av å ha grått mye det siste døgnet.

Atmosfæren foran restauranten er sorgtung, det er stille, alle vet så alt for godt hva som skjedde akkurat her for under ett døgn siden.

– Merker allerede gnisniger

For Heggli handler utryggheten hun føler denne lørdagen om to ting. Det handler om at hun er redd for at det skal skje et nytt angrep. Og det handler om at hun er redd for hvilket Paris som vil reise seg fra angrepet. 

– Jeg er redd for at dette skal forandre Paris. Jeg er redd for hvilke holdninger som kan vokse fram. Jeg ser allerede disse tendensene til gnisninger i samfunnet, og er redd for hvilket samfunn vi kan få, sier hun. 

Og så er det ekstra vondt å være mamma til to smårollinger som løper lykkelige rundt i høstløvet midt i tragedien.

– Hvordan skal de klare å forstå dette, undrer Heggli.

Også mannen hennes, Jean Rédis, er bekymret for hvordan hverdagen i den franske hovedstaden og hans hjemby gjennom elleve år vil bli fremover. 

– Det er vanskelig når dette skjer, og når det nå har skjedd to ganger det siste året, er jeg ikke sikker på at dette var siste gangen, sier han.

FÅ SISTE NYTT OM PARIS-TERROREN I VÅRT DIREKTESENTER.