BLIR DET MER BERGET-JUBEL? Jo Inge Berget jubler for en av sine scoringer under
EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kroatia. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BLIR DET MER BERGET-JUBEL? Jo Inge Berget jubler for en av sine scoringer under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kroatia. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Derfor slår vi Ungarn!

Landslagsspillerne har en enkel grunn, mens Mini maler et litt mer komplekst bilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BUDAPEST (TV 2): Når det norske fotballandslaget trår ut på Groupama Arena søndag kveld er det med eit mål for øye: å kvalifisere seg til EM.

Da må de hente opp igjen 0-1-resultatet fra det første oppgjøret på Ullevaal og dermed snu kampen.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo fortalte på sin offisielle pressekonferanse før kampen om en offensiv og positiv gjeng som gledet seg til kamp.

– Vi er positive først og fremst fordi vi følte vi gjorde en OK prestasjon hjemme. Allerede etter tre minutter kunne vi ledet 2-0. Det er muligheter å slå dette laget, sa Høgmo.

De mulighetene ser også spillerne.

Vi spurte noen av dem hvorfor Norge vinner. Svaret er enkelt. På papiret.

– Vi er det beste laget, rett og slett, sier Jo Inge Berget.

– Vi viste i første kamp at vi er det beste laget. Vi har masse dødballer og skaper masse sjanser, men klarer ikke å omsette dem. Det er noe man må gjøre nå for å gå videre. Noen ganger så har man slike kamper der ting går tverrligger ut og ikke tverrligger inn. Man skal ikke si at det bare er uflaks. Det går an å være kaldere og bedre i avslutningsøyeblikket, men kommer vi til like mange sjanser her så kommer vi til å vinne kampen.

– Jeg mener fortsatt at vi er et bedre lag, er Tom Høglis ordlyd.

– De vant første kamp, men vi hadde mange sjanser. Det skjer ikke to ganger på rad at om vi spiller opp mot vårt beste så taper vi kampen.

– Vi viste på hjemmebane at vi er et bedre lag, er Håvard Nordtveits enkle dom.

– Vi må være fokusert og konsentrert foran egen boks, og når vi nærmer oss motstandernes 16-meter. Gjør vi jobben der klarer vi dette.

Nordtveit spilte ikke hjemmekampen, men kan fort bli en viktig brikke i bortekampen – dersom Vegard Forren er ute med halsinfeksjonen som gjorde at han stod over trening lørdag.

– God form for selvtillit

TV 2s ekspert Mini tror den norske holdningen er sunn.

– Jeg ville tenkt at dersom jeg skulle spille mot Ungarn så ville jeg tenkt etter forrige kamp at vi kunne vinne kampen. At her har vi muligheter. Det er ikke hovmod, det er en god form for selvtillit, slår Mini fast.

– Men dersom jeg flytter meg over på andre siden av bordet og ser det fra Ungarns perspektiv, så ville jeg tenkt at det norske laget her har vi muligheter til å slå. Så de har nok god selvtillit de også. Og selv om vi var hakket bedre i Oslo, så tror jeg ikke vi kan slå fast at vi er bedre enn dem i deres egen lekegrind.

Mini ser for seg et noenlunde likt kampbilde som i Norge, spesielt siden det er Norge som må ha scoring, men det er slett ikke sikkert at Norge vil ha like mye ball eller få like mange dødballer.

Punkter å forbedre

Da må presisjonen og effektiviteten opp.

– Norge må bli farligere på dødballer. De må slås med mer snert, og ikke komme ned med snø på, uavhengig av om det er Stefan Johansen som fortsatt tar dem, eller noen andre, slår Mini fast.

– I tillegg prøver man å komme til en del innlegg. Når man er i posisjon, så må man slå dem bedre. De må forbi førsteforsvarer. Og så må man få venstresiden mer med, der kan, som jeg har sagt før, Haitam Aleesami være nøkkelen.

– Til sjuende og sist handler det om kvaliteten på avslutningene, men skal vi komme til like mange sjanser her på bortebane som hjemme, må tingene over sitte.

– Hva er det som kan koste Norge EM-plassen?

– Jeg ser for meg at Ungarn kan ta oss på overganger. Når Norge må frem og score mål, så har Ungarn kvalitetene til å skape sjanser, selv om de ikke er et veldig hurtig lag. De viste det i tendenser på Ullevaal, og her kan det bli mer ekstremt, sier Mini.