Hollande: – IS står bak terroren

Frankrikes president har erklært tre dagers landesorg og kaller angrepet en krigserklæring. IS påtar seg skylden for angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Angrepene er begått av en terrorhær, den Islamske stat, en jihadisthær, mot Frankrike, mot verdiene vi forsvarer overalt i verden, mot det vi er: Et fritt land som betyr noe for hele planeten, sa Hollande.

Presidenten har erklært tre dagers landesorg.

Kort tid etter presidentens uttalelse tok Den islamske stat på seg ansvaret for terrorangrepet i en offentlig uttalelse.

– Åtte brødre iført belter med sprengstoff og bevæpnet med automatrifler har angrepet steder som var nøye valgt på forhånd i hjertet av den franske hovedstaden, blant annet Stade de France under kampen mellom de to landene Frankrike og Tyskland, hvor Frankrikes tosk François Hollande var til stede, heter det i meldingen fra IS.

– En krigserklæring

I en tale til folket lørdag formiddag sa president François Hollande at terrorgruppen den Islamske stat står bak angrepene i Paris som hittil har krevd 127 menneskeliv. Presidenten kaller terroren en krigserklæring.

Angrepene har blitt planlagt fra utlandet, men terroristene har fått bistand fra folk inne i landet, uttaler Hollande.

Varsler nådeløs kamp mot terroristene

Angrepet er det verste i Frankrike siden Andre verdenskrig. 127 mennesker er så langt bekreftet døde etter et koordinert angrep mot fotballstadion Stade de France, musikklubben Bataclan og kafeer i Paris fredag kveld.

President Hollande varsler at landet ikke vil sky noen midler i kampen mot terroristene.

– Frankrike vil være nådeløse mot barbarene i Islamsk stat. Frankrike vil bruke alle midler overalt, både i og utenfor landet.

Kan være et spark til Nato

Journalist og forfatter Kjetil Stormark sier Hollande kan ha brukt så store ord for å provosere fram større engasjement fra Nato.

– Ved å kategorisere dette angrepet som en krigshandling, vil man kunne utløse uformelle drøftelser i Nato-systemet om Nato bør være mer engasjert direkte i det som skjer i Irak og Syria, sier Stormark til TV 2.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Han understreker at det er sterke følelser i sving og at retorikken også kan være et resultat av dette.

– Dette er en terroraksjon som har rammet et helt samfunn og ført til at den franske hovedstaden og resten av landet føler seg beleiret, sier Stormark.

Åtte terrorister ble drept

Ifølge myndighetene var det åtte gjerningsmenn som slo til mot seks forskjellige steder fredag kveld. Alle ble drept under aksjonen.

– For øyeblikket vet vi at tre terrorister er drept ved Stade de France etter å ha sprengt seg. Fire er døde på Bataclan: en av dem ble drept av de første politimennene på åstedet. Etter å ha blitt truffet sank han sammen, og noen sekunder senere eksploderte han. De tre andre døde i overetasjen da sikkerhetsstyrkene stormet lokalet. Den åttende terroristen døde på Boulevard Voltaire, sier en talsmann for fransk politi til avisen Le Monde.

– Nå er det krig

For andre gang i år er Paris rammet av terror. Franskmennene er lamslåtte av brutaliteten i deres hovedstad, og franske aviser bruker krigsretorikk i dekningen av angrepet.

– Denne gangen er det krig, skriver Le Parisien. 

– Krig i Paris sentrum, skriver Le Figaro.

Avisen Liberation skriver at terrorbarbariet har overskredet en historisk grense.

Rystet

Statsledere fra hele verden uttrykker sin støtte til Frankrike og uttrykker avsky mot terrorhandlingene. Russlands president Vladimir Putin sier angrepene er det siste vitnesbyrdet om barbarismen som utfordrer den menneskelige sivilisasjonen. 

USAs president Barack Obama kaller angrepene et forferdelig forsøk på å terrorisere sivile og lover å gjøre alt som står i hans makt for å ta bakmennene.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at Israel står skulder ved skulder med president Hollande og Frankrikes folk.