129 DREPTE: Terroren rammet Paris for andre gang i år. 129 er drept, og mer enn 99 er kritisk skadet. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD FOTO: KENZO TRIBOUILLARD /
129 DREPTE: Terroren rammet Paris for andre gang i år. 129 er drept, og mer enn 99 er kritisk skadet. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD FOTO: KENZO TRIBOUILLARD /

Dette vet vi om terroristene i Paris

En 29 år gammel franskmann er den første som er identifisert som en av terroristene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Franske myndigheter jakter søndag på en åttende person, Abdeslam Salah (26), som de tror kan ha deltatt i angrepene.

Det er utstedt en internasjonal arrestordre for den terrormistenkte, og politiet har gått ut med bilde av Salah. 

Mannen skal være blant de tre brødrene politiet mener har deltatt i terrorhandlingene. Salah er født i Belgia, og politiet tror han blant annet skal ha bidratt med logistikk og biler i angrepet. 

Syv personer er pågrepet Belgia i forbindelse med terroren. Det sier en talsmann for belgiske myndigheter ifølge AP.

Minst tre av terroristene var franskmenn.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal tre brødre være involvert, hvorav én av dem er den etterlyste. 

ETTERLYST: Denne mannen ble søndag kveld etterlyst av internasjonalt politi, mistenkt for å ha deltatt i terrorhandlingene i Paris.
ETTERLYST: Denne mannen ble søndag kveld etterlyst av internasjonalt politi, mistenkt for å ha deltatt i terrorhandlingene i Paris.
Den serbiske avisen Blic navngir Ahmed al Muhammed som en av terroristene i Paris. FOTO: FAKSIMILE / BLIC
Den serbiske avisen Blic navngir Ahmed al Muhammed som en av terroristene i Paris. FOTO: FAKSIMILE / BLIC

Mulig falskt pass

Ismail Omar Mostefai (29) ble identifisert som den første av gjerningsmennene i fredagens terrorangrep i Paris, opplyser fransk politi til nyhetsbyrået AFP.

Også Ibrahim Abdeslam (31) er identifisert som én av de terrormistenkte. Han skal ha vært mannen som sprengte seg selv i luften ved restauranten Comptoir Voltaire. 

Den serbiske avisen Blic.rs har publisert et bilde av Ahmed Almuhammed (25), som de hevder var en av de syv terroristene. Almuhammeds pass ble funnet ved en av de døde kroppene, skriver avisen. Han skal ha kommet til Hellas 3. oktober, og reist videre over Balkan og til Østerike før han endte i Paris. Det er foreløpig ikke bekreftet at Almuhammed er blant de åtte mistenkte terroristene. 

Amerikansk etterretning åpner for at passet kan være falskt, melder CBS News. Blant annet stemmer ikke tallsammensetningen med de som finnes i ekte syriske pass, og bildet passer heller ikke med navnet. 

Statsadvokaten i Paris, Francois Molins, sier at etterforskningen har avdekket at det var tre forskjellige team med terrorister som sto bak angrepene. Totalt er syv terrorister døde etter angrepene. 

Identifisert

Terroristen Omar Ismail Mostefai er fransk statsborger og er kjent av franske sikkerhetsmyndigheter fra tidligere.  

Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes.

Inntil en drøy uke før han skulle fylle 30, viste rullebladet hans åtte dommer for småkriminalitet i årene 2004 til 2010. Ingen av forholdene endte med fengselsstraff.

Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror». Ifølge kilder i politiet undersøkes det nå om Mostefai reiste til Syria i fjor.

Ifølge avisen Le Monde har 29-åringen algirske aner. Avisen skriver at han med stor sannsynlighet var i Syria for å kjempe i årsskiftet mellom 2013 og 2014. 

Den identifiserte terroristen var én av selvmordsbomberne i konsertarenaen Bataclan. Han ble identifisert etter at politiet klarte å få tatt fingeravtrykk av en avsprengt finger som ble funnet i konserthallen, ifølge Le Monde. 

Sent lørdag kveld ble broren og faren til Omar Ismail Mostefai pågrepet og satt i varetekt. 

– Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet.

Han er en av fire brødre i en søskenflokk på seks. Han sier han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert.

Pågrepet i Belgia

I tillegg informerte Statsadvokaten i Paris om at tre personer ble arrestert lørdag morgen, hvorav én av disse ble tatt ved den fransk-belgiske grensen. 

Minst fem personer ble lørdag kveld pågrepet under en politirazzia i Brussel. Flere av de pågrepne kan knyttes til angrepene i Paris, opplyser den belgiske justisministeren.

Ifølge avisa Le Soir er en av dem som ble pågrepet i Brussel, fransk statsborger.

En belgiskregistrert leiebil ble funnet like ved konsertstedet Bataclan, og ifølge belgisk politi kan bilen knyttes til en av dem som ble pågrepet i razziaen i Brussel, melder nyhetsbyrået Belga.

En av personene som er pågrepet i Belgia etter angrepene, var i Paris samme kveld. Belgisk påtalemyndighet har nå åpnet en terroretterforskning, opplyser Belgias statsminister Charles Michel til TV-kanalen RTL.

Det franske politiet har informert om at én av de andre selvmordsbomberne ble funnet med et syrisk pass, skriver AP.

Selvmordsbomberen som skal ha forsøkt å komme seg inn på Stade de France med en billett, ble avslørt av en av vaktene da han ble kroppsvisitert. Da han ble avslørt, detonerte han bombebeltet, skriver The Wall Street Journal.

Følg saken i vårt livesenter

Hadde eksplosiver på kroppen

Ifølge avisen Le Figaro forteller en kilde at det letes aktivt etter et titalls mistenkte i Paris.

Angrepene mot flere forskjellige steder i Paris fredag kveld, var åpenbart koordinerte. Gjerningsmennene hadde våpen som brukes i krig: automatgevær og sprengstoff.

Flere av terroristene hadde eksplosiver på kroppen, og sprengte seg selv i lufta.

Franske myndigheter har satt i gang DNA-testing for å fastsette identiteten til drapsmennene.

Hollande: – IS står bak

Myndighetene meldte først at det var åtte gjerningsmenn som var døde, men dette tallet har siden blitt justert til syv. 

– For øyeblikket vet vi at tre terrorister er drept ved Stade de France etter å ha sprengt seg. Fire er døde på Bataclan: en av dem ble drept av de første politimennene på åstedet. Etter å ha blitt truffet sank han sammen, og noen sekunder senere eksploderte han. De tre andre døde i overetasjen da sikkerhetsstyrkene stormet lokalet. Den åttende terroristen døde på Boulevard Voltaire, sier en talsmann for fransk politi til avisen Le Monde.

Den britiske avisen Independent skrev lørdag formiddag at IS har tatt på seg skylden for angrepene, og siterer New York Times-journalist Rukmini Callimachi. Men etterpå kom flere andre analytikere på banen og sier at påstanden fra IS ikke er bekreftet.

Frankrikes president François Hollande sa derimot i en tale til det franske folk at IS står bak terroren, melder nyhetsbyrået AFP. Han omtalte terrorangrepene som en krigshandling. 

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener derimot at det er for tidlig å slå fast at IS står bak angrepet. 

– Det tar vanligvis måneder og år, før man kan slå fast hvem som har organisert aksjonen. Enten har de en sjeldent god etterretning, eller så trekker de slutninger, skriver Hegghammer på sin Twitter-side.

I en annen tweet skriver har at det ikke kommer frem noen opplysninger i videoen fra IS, som ikke allerede var kjent fra mediedekningen av terrorangrepene. Han påpeker også at IS i tidligere erklæringer dokumenterer sin egen skyld ved å oppgi navnene på gjerningsmennene, eller annen informasjon som ikke er kjent fra før.

Skiller seg fra andre angrep

Terrorekspert Kjetil Stormark sier angrepet skiller seg fra andre terroraksjoner. 

– I Frankrike har det også tidligere vært koordinerte angrep mot flere forskjellige mål samtidig. Men omfanget her er vesentlig større enn før. Trolig er angrepet gjennomført av personer som har stridserfaring fra Midtøsten eller andre konfliktområder, sier Stormark.

IS-sympatisører gledet seg

Øyevitner har fortalt til franske medier at flere gjerningsmenn ropte «Allahu Akbar».

Dette, sammenholdt med opplysninger om hvordan angrepene er gjennomført, kan derfor tyder på at det er personer med bakgrunn fra Islamsk Stat (IS) og/eller Al Qaida som står bak, sier Stormark. 

Etter at angrepene startet tok det ikke lang tid før IS-krigere og -sympatisører var ute med støtteerklæringer til gjerningsmennene. 

Vil internere terrorkandidater

Generalsekretæren for tidligere president Nicolas Sarkozys parti Les Republicains, tar til orde for å internere «de 4000 personene i Frankrike som er på terrorlistene».

Han vil at de blir plassert i interneringssentre. 

– I nesten alle terrorangrep vi har sett, dreier det seg om mennesker som allerede er under overvåkning. Vi kan ikke lenger vente til de går til aksjon. Vårt forsvarssystem må nå være på høyde med trusselen. Det fins ingen frihet for Frankrike og republikkens fiender, slår han fast.

Etterretningsglipp

Forsker Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, sier det er vanskelig å helgardere seg mot terroranslag. 

– Det er i praksis umulig å helgardere seg mot det uten å gjennommilitærisere samfunnet med væpnet politi og militære overalt. Så i første omgang er det noe som har glippet gjennom etterretningsarbeid og politinettverket, sa han i et intervju med TV 2 Nyhetskanalen.

– Er det grunn til å frykte flere angrep i Frankrike og andre land?

– Det vi så i januar i Paris, var en aksjon som kom rett etterpå, som trolig var inspirert av det som skjedde. Individer som vurderer å gjennomføre aksjoner, kan bli inspirert. Men da sannsynligvis i mye mindre omfang, sa Lurås.

– Om det skulle være Al-Qaida eller IS, så har det oppnår det de er ute etter for en periode fremover – frykt og oppmerksomhet - da trenger de ikke nye aksjoner, sa forskeren.

TV 2 / NTB