Minst 87 mennesker ble drept da terrorister stormet konsertarenaen Bataclan i Paris fredag kveld. Foto: AP/ Kamil Zihnioglu
Minst 87 mennesker ble drept da terrorister stormet konsertarenaen Bataclan i Paris fredag kveld. Foto: AP/ Kamil Zihnioglu

Øyenvitne: – Vi lå der mot hverandre og håpet kulene ikke skulle treffe oss

Øyenvitneskildringer forteller om dramatikken da terrorister angrep konsertarenaen Bataclan fredag kveld. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ung mann som var tilstede da angrepet skjedde inne på konsertarenaen Bataclan forteller til den franske avisen Le Figaro om kaoset som rådet da terroristene angrep fredag kveld.

– Like før Eagles of Death Metal skulle avslutte en låt hørte jeg det som lignet lyden av fyrverkeri. Så så jeg en mann bevæpnet med automatvåpen som skjøt opp i luften, forteller mannen. 

Få siste nytt fra Paris i vårt livesenter

Fire terrorister tok over 100 gisler på Bataclan, en svært populær musikkarena i den franske hovedstaden. Ifølge øyenvitner stormet mennene inn og beordret alle til å legge seg ned på bakken. Flere av dem som forsøkte å rømme ble skutt.

Deretter begynte terroristene å henrette personer. Da politiet stormet konsertscenen, utløste terroristene bombebelter. Minst 87 mennesker skal ha omkommet inne på Bataclan.

Politisjefen i Paris sier til nyhetsbyrået AP at angriperne skjøt mot kafeer på utsiden av Bataclan før de tok seg inn i konsertarenaen. 

Panikk 

– Alle kastet seg på gulvet. Instinktet tok over. For hvert skudd prøvde vi å komme oss lenger vekk fra angriperne. Sammen med flere andre forsøkte jeg å ta meg ut en nødutgang på høyre side av scenen, forteller mannen til Le Figaro.

Andre øyenvitner forteller at terroristene ikke sa noe. De var kledd i svarte klær og hadde ikke masker på. Noen forteller at de var selvsikre og svært unge. 

– Det pågikk mellom ti og femten minutter. Det var ekstremt voldelig og det oppsto panikk. Angriperne hadde tid til å lade om minst tre ganger, forteller journalist Julien Pierce fra Europe 1 som var tilstede på konserten. 

Lette etter nødutgangen

– Det var kaos og folk var redde. Vi søkte dekning i et rom, trodde det kanskje kunne være en utgang. Det var det ikke, forteller en av dem som var på konserten. 

De ble fortalt at nødutgangen var på andre siden av scenen. 

– Vi hørte skudd hele tiden. Etter et par sekunder, kanskje minutter, med stillhet så vi folk som beveget seg mot døren.

Den unge mannen forteller til Le Figaro at han tror angriperne ladet om under denne stillheten. 

ØYENVITNE: - Vi lå der og håpet at kulene ikke skulle treffe oss, sier mannen som var på konsert da angrepet skjedde. Foto: Enenx
ØYENVITNE: - Vi lå der og håpet at kulene ikke skulle treffe oss, sier mannen som var på konsert da angrepet skjedde. Foto: Enenx

Han, og en rekke andre, bestemte seg for å krysse området bak sceneteppet. Derfra klarte de å ta seg ut nødutgangen og løp ut i gaten. 

– Jeg løp, som alle andre, til Bastille. Jeg dro hjem, jeg har det bra. Det er andre som ikke kan si det samme. Jeg har ikke vært redd, og jeg er ikke i sjokk - i alle fall ikke enda, sier han.

– Håpet kulene ikke skulle treffe

En annen mann forteller at han trodde de første smellene var en del av showet. 

– Hvordan klarte du å komme deg ut? 

– Jeg vet ikke. Vi lå der mot hverandre og håpet at kulene ikke skulle treffe oss, forteller han. 

Rundt halvannen kilometer fra konsertarenaen Bataclan ble det skutt mot Belle Equipe bar, som var fullstappet av gjester en fredag kveld.

En av gjestene forteller at døde og skadde falt som fluer, og at det var blod
overalt.

– Du føler deg veldig alene i et øyeblikk som det, sier vedkommende i
et radiointervju. 

Minst 127 drepte

Fransk politi sier sju av fredagens angripere sprengte seg selv i luften. Åtte gjerningspersoner er døde, og politiet tror ikke det var flere. Jakten på medskyldige fortsetter. 

Det er tidlig lørdag morgen fortsatt ikke fullstendig oversikt over antallet drepte. Inne på konsertarenaen Bataclan har minst 87 mennesker mistet livet. Med de 40 som er drept andre steder i Paris, vil det totale antallet drepte være minst 127.