Sjokkerte og skadde mennesker går ut av konsertlokalet fredag kveld. REUTERS/Christian Hartmann
Sjokkerte og skadde mennesker går ut av konsertlokalet fredag kveld. REUTERS/Christian Hartmann

Gjerningsmennene  skjøt blindt inn i menneskemengden

– Jeg tråkket over lik, forteller en kvinne som var tilstede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere journalister var inne i konsertlokalet, Bataclan, når det brøt ut skuddsalver.

Skjøt blind rundt seg

– Det var to, tre menn med Kalashinkover. De skjøt blindt rett inn i menneskemengden, sier Julian Pearce til Le Liberation.

Han anslår at skytingen varte i 15 minutter og at det brøt ut total panikk.

– Gjerningsmenne ladet om minst tre ganger, anslår han. 

Pearce forteller også at gjerningsmennene så svært unge ut. 

Vivant. Juste des coupures... Un carnage... Des cadavres partout.

Posted by Benjamin Cazenoves on 13. november 2015

Benjamin Cazenoves er vansligvis bosatt i Århus i Danmark. Han var på konserten i Paris og beskriver de ubegripelige scenene i kosertsalen. Det er døde overalt. De er fortsatt i andre etasje... Senere skriver han:

– I live. Bare kuttskader. En massakre. Lik overalt, skriver han på Facebook.

Andre har fortalt at gjerningsmennene ladde våpnene og skjøt flere ganger. Mennesker ble henrettet kaldblodig.

Følg utvilingen direkte her

En kvinne i 30-årene som også Bataclan da gjerninsmennene angrep. Hun beskriver panikken.

– Alle sammen dukket og tråkket på hverandre etter skuddene. Scenen sank sammen fordi det var så mange folk. Jeg la meg inntil lydkonsollen. Deretter ble det skutt 20 til 30 kuler, de skjøt på måfå. Jeg så geværer. Jeg gikk på kropper, det var blod. På gaten lå det døde, sier hun til Le Monde

Vitner på stedet forteller at gjester, blant dem en gruppe utenlandske studenter, kastet seg under bordene da skytingen begynte, og at det lå minst fire eller fem døde på bakken.

Flere angrep mot populære turistmål

CNN melder at det har vært angrep også mot kunstmuseene Louvre og Centre Pompidou i Paris, mens radiostasjonen Europe 1 melder om en skyteepisode ved Les Halles. Enkelte kilder melder om opp til seks forskjellige angrep.

En person med automatvåpen ropte ifølge avisa Liberation «Allah Akbar» før han åpnet ild ved restauranten Petit Cambodge og baren Le Carillon i det ellevte arrondissement i Paris, ifølge BBC.

Litt før kl. 22 gikk en mann ut av en bil med et høykalibervåpen og begynte å skyte på terrassen til kafeen La Belle Equipe. En journalist fra avisen Le Monde som var på stedet, så flere skadde.

- Jeg hørte eksplosjoner, jeg gikk bort til vinduet, forteller en beboer i nabolaget. Jeg kan se rett bort på kafeen. Jeg så en mann gå ut av en bil og skyte på terrassen, på måfå. Han skjøt flere ganger, i salver. Jeg hørte skrik. Deretter gikk mannen inn i bilen og dro igjen, sier han til avisen.

Omtrent på samme tid fant tre eksplosjoner sted på en bar nær Stade de France der Frankrike spilte landskamp i fotball mot Tyskland, ifølge kanalen. Minst tre mennesker er drept ved stadionet, i det som politiet sier var to selvmordsangrep.

Minst 100 mennesker skal være drept i flere væpnede angrep i kjernen av Paris, og i en konserthall var et hundretall mennesker tatt som gisler, ifølge politiet. Politiet har drept to terrorister før de erklærte aksjoner for over. Dødstallene antas å stige.

Skremte nordmenn

Det er mange nordmenn i Paris. TV 2 har snakket med noen av dem.

– Panikken sprer seg. Folk står i gaten og klemmer hverandre, sier en TV 2 ansatt som satt på en restaurant noen få hundre meter fra da det smalt, sier Hans Kristian Rangnes til TV 2.

– Han forteller om mange politibiler og ambulanser og at gatene er øde.av angrepene.

Dag Ove Hogstavoll er også i Paris. Han sitter på hotellet og har blitt rådet til å holde seg innendørs.

Han var 200 meter fra da det smalt på ett av åstedene.

Grensene stenges

Det er vedtatt unntaksstilstand i Paris fredag kveld. Ingen får lov til å bevege seg utendørs, sier president Francios Hollande like før midnatt.

Alle grensene inn og ut av Frankrike stenges umiddelbart.

– Tankene går til ofrene og familiene. Men nå må vi også holde sammen og holde hodt kaldt. Vi har lov til å blir redde, men frykten må ikke få overtaket, det er det terroristene vil, sier Hollande.