INFORMERT: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ifølge TV 2s kilder visst om Krekar-etterforskningen i halvannet år.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
INFORMERT: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ifølge TV 2s kilder visst om Krekar-etterforskningen i halvannet år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sentrale kilder til TV 2:

Anundsen har visst om Krekar-etterforskning i halvannet år

Allerede ifjor sommer sendte justisministeren sin statssekretær til møter i Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I halvannet år har justisminister Anders Anundsen (Frp) visst om italienske myndigheters terroretterforskning av mulla Krekar. 

Det får TV 2 bekreftet av sentrale kilder.

Var i Italia ifjor

Ifjor sommer ble statssekretær Vidar Brein-Karlsen sendt til Italia hvor han hadde møter med italienske justismyndigheter om saken.

Her ble det gitt klare forsikringer om at en eventuell utleveringsbegjæring ville bli positivt mottatt av norske myndigheter.

Etter det TV 2 erfarer har ikke italienerne kommet med noen betingelser rundt en potensiell retur av Krekar tilbake til Norge. Det betyr at hvis Krekar først blir utlevert, så får han ikke komme tilbake til Norge.

Vil anke saken gjennom alle instanser

Det er norske domstoler som skal vurdere en utleveringsbegjæring av Krekar. Denne begjæringen vil komme innen kort tid.

Mullaens faste forsvarer, Brynjar Meling, er klar på at de er villige til å anke saken gjennom alle rettsinstanser og helt til Kongen i Statsråd hvis nødvendig. Dette er en prosess som ifølge Meling kan ta flere år.

– Saken skal forberedes for en domstol i Norge, det kan ta fra seks måneder til et år.I tillegg har han krav på å få den overprøvd for lagmannsretten, Høyesterett, departementet og Kongen i Statsråd. Disse prosessene tar som regel mellom to og tre år, sa Meling til TV 2 torsdag.

Krekar fengslet for tre uker

Mulla Krekar ble pågrepet på cellen sin i Kongsvinger fengsel tidlig torsdag morgen, hvor han allerede sitter i varetekt i påvente av anken av en trusseldom.

Samtidig ble to andre menn pågrepet henholdsvis i Drammen og Fredrikstad.

De to mennene, en 38-åring og en 42-åring, skal ifølge italiensk påtalemyndighet ha planlagt terror. 

Pågripelsene var ledd i en omfattende antiterroroperasjon i regi av det italienske spesialpolitiet ROS. Totalt er det utstedt 17 arrestordrer, og 14 av disse er pågrepet i flere land i Europa.

Fredag kveld bestemte Oslo tingrett at Krekar og de to andre mennene skal varetektfengsles i to og tre uker med brev- og besøkskontroll.