TILFREDS MED KREKAR-FENGSLING: Statsadvokat med ansvar for terror og mafia, Franco Roberti, her under et intervju med TV 2.  FOTO: KJETIL IDEN/TV 2.
TILFREDS MED KREKAR-FENGSLING: Statsadvokat med ansvar for terror og mafia, Franco Roberti, her under et intervju med TV 2.  FOTO: KJETIL IDEN/TV 2.

Italiensk statsadvokat om Krekar-fengsling: –Så bra! Vi er sikre på at han vil bli utlevert

ROMA, ITALIA (TV 2) Slik reagerte Franco Roberti da TV 2 fortalte om varetektsfengslingen av mulla Krekar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Roberti, som er statsadvokat i det italienske antiterror- og antimafia-byrået, fikk beskjeden om at Krekar er fengslet for tre uker av TV 2.

– Så bra. Det er forståelig at Norge trenger lengre tid til å vurdere bevisene, sier italieneren som står bak utleveringskravet fra italiensk politi.

Krekar ble fengslet i tre uker, mens de to andre terrorsiktede mennene i Norge er fengslet for to og tre uker. Bagrunnen for varetektsfengslingen er blant annet fare for bevisforspillelse.

– Vi er glad for at retten varetektsfengsler Krekar i tre uker og vi er enige i bekymringen for bevisforspillelse, sier Roberti.

Sikre på utlevering

Statsadvokaten sier at Italia ikke tidligere har bedt om utlevering og at det derfor bør være en god mulighet for at Norge velger å gå med på kravet.

– Vi ba om utlevering for terrorforbundet Krekar og hans følgesvenner har inngått for å begå internasjonal terrorisme, og derfor er vi sikre på at han vil bli utlevert, sier Roberti til TV 2.

Under fengslingsmøtet uttalte Oslo tingrett at 38-åringen fra Fredrikstad ikke kan utleveres til Italia fordi han er norsk statsborger. Mannen ble fengslet for to uker, fordi retten finner at han med skjellig grunn kan mistenkes for overtredelse av terrorforbundsbestemmelsen.

42-åringen fra Drammen fengsles for tre uker og undergis brev- og besøkskontroll for hele fengslingsperioden.

Ville gjennomføre statskupp og attentater

Begge de to har kurdisk bakgrunn. De er siktet etter straffelovens paragraf 147a. Italiensk politi utpeker mulla Krekar som leder for gruppen, som ville gjennomføre statskupp i Kurdistan. I tillegg skal de også ha planlagt attentat mot norske diplomater i utlandet, men også stortingspolitikere i Norge.

PST har derimot ikke informasjon om at det forelå noen akutt trussel mot Norge eller norske borgere. Ifølge italiensk politi, har flere av de pågrepne forbindelser til terrorgruppen Islamsk stat.