PST bekrefter at Krekar har kommunisert fra cella

OSLO TINGRETT (TV 2): PST bekrefter overfor TV 2 at mulla Krekar har kommunisert med omverdenen fra cella i Kongsvinger fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mulla Krekar har kommunisert med omverdenen fra cella i Kongsvinger fengsel.

Det sier PST til TV 2 fredag ettermiddag.

Ikke uenige med italienerne

Politiadvokat Signe Aalling i PST vil ikke kommentere om de har hatt kontroll på kommunikasjonene, men understreker at de ikke er uenige med påstandene fra italiensk politi om det som har skjedd.

– Jeg går ikke inn på hvordan vi har bistått italienske myndigheter, men at han har hatt muligheten til å kommunisere fra sin celle, svaret er ja, sier Aalling til TV 2.

I påstandene fra italienske påtalemyndigheter hevdes det at Krekar har ledet et terrornettverk som blant annet planla attentat mot norske politikere.

Meling: – De får si hva det er

Opplysningene er oppsiktsvekkende siden det til nå har blitt sagt at mullaen ikke har hatt muligheten til dette.

Senest torsdag sa Krekars advokat Brynjar Meling til TV 2 at Krekar ikke har hatt tilgang til internett i fengselet.

Da TV 2 konfronterer Krekars forsvarer med uttalelsene fra PST, er svaret:

– Ja, da får de si hva det er.

På nytt spørsmål til Meling om hans klient har tilgang til internett i fengselet, bekrefter Meling dette nok en gang.

– Slik han forteller meg har han ingen internettilgang fra cellen sin. Heller ikke telefontilgang. Den eneste han har fri tilgang til å ringe til er meg, sier Meling. 

Fengselet: Har ikke internettilgang

Assisterende regiondirektør Stig Storvik ved Kriminalomsorgen region øst sier til TV 2 at innsatte ved Kongsvinger fengsel ikke har tilgang til internett eller telefon på cella.

BEKREFTER: Politiadvokat Signe Aalling i PST bekrefter overfor TV 2 at Krekar har hatt mulighet til å kommunisere med omverdenen fra cellen sin i fengselet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKREFTER: Politiadvokat Signe Aalling i PST bekrefter overfor TV 2 at Krekar har hatt mulighet til å kommunisere med omverdenen fra cellen sin i fengselet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De kan få tilgang til internett via skolegang, men da er det snakk om en begrenset tilgang etter en konkret vurdering. Fengselet har da kontrollrutiner for å sjekke at de innsatte ikke kommer forbi brannvegger eller andre sperrer vi har satt opp, sier Storvik til TV 2.

Innsatte kan også ringe fra fengselet men da kun til telefonnumre som er forhåndsgodkjent.

– Slike samtaler har vi anledning til å avlytte.

Pågrepet i fengselet

Torsdag morgen ble mulla Krekar pågrepet og hentet ut fra cellen sin i Kongsvinger fengsel hvor han sitter varetektsfengslet i påvente av ankebehandlingen av en trusselsak han er dømt i. Han ble tatt med til sentralarresten i Oslo hvor han ble avhørt.

Pågripelsen var en av 17 arrestordrer i regi av italiensk politi. Totalt 14 personer er så langt pågrepet, tre av pågripelsene skjedde i Norge. I tillegg til Krekar ble en 38 år gammel mann fra Fredrikstad og en 42 år gammel mann fra Drammen pågrepet.

Varetektsfengslet

Fredag kveld kom kjennelsen fra Oslo tingrett som varetektsfengsler mulla Krekar for tre uker med brev- og besøkskontroll.

Den medsiktede 42-åringen ble også fengslet for tre uker, mens 38-åringen blir fengslet i to uker, ifølge tingrettens kjennelse.