En av disse skal kåres til «Årets beste bilkjøp»

Les mer om kandidatene her:

En av disse fem bilene vil vinne prisen som årets beste bilkjøp. Foto: Autobest
En av disse fem bilene vil vinne prisen som årets beste bilkjøp. Foto: Autobest

Det handler om både ære og prestisje i denne kåringen. Honda HR-V. Hyundai Tucson. Fiat Tipo. Mazda CX-3. Opel Astra er de fem bilmodellene som er blitt annonsert som de finalekandidatene til Autobest-juryen sin hovedpris: Best Buy Car of Europe in 2016.

Autobest-juryen består av 26 journalister fra 26 ulike europeiske land (undertegnede er Norges representant i juryen), og har særlig fokus på biler som gir mye valuta for pengene. For å vinne hovedprisen må bilen ha mye å tilby til en hyggelig pris. Bilene kan ikke koste mer enn 185.000 kroner (før lokale avgifter), og det skal være nye modeller (facelift teller ikke).

Kandidat 1: Honda HR-V

Første generasjon Honda HR-V kom til Norge i 1999, og ble en stor salgssuksess her hjemme. Mange var oppriktig lei seg da den forsvant i 2006, uten å bli erstattet av en ny bil. Det varte nemlig helt til 2015 før det skjedde. Den fås med 1,5-liter bensin eller 1,6-diesel, og leveres kun som forhjulstrekker på det norske markedet. Honda HR-V koster fra 240.000 kroner i Norge.

Kandidat 2: Hyundai Tucson

Hyundai var oppe i en markedsandel på rundt fire prosent på det norske markedet i 2011-2012, men har opplevd stor tilbakegang de siste årene. Det gjør nye Tucson til en viktig modell, den erstatter ix35 som aldri ble noen suksess her hjemme. Tucson fås med 1,6 bensin eller dieselvarianter på 1,7 eller 2 liter. og har alle forutsetninger for å bli en stor salgssuksess. Hyundai Tucson koster fra 289.950 kroner i Norge.

Denne bilen lages faktisk i Ungarn...

Kandidat 3: Mazda CX-3

Mazda har kommet med mange nye modeller i det siste, og kompaktbilen Mazda 2 var også lenge en av kandidatene til å være med blant de fem vinnerkandidatene i Autobest-kåringen (noe også Honda Jazz var). Nye CX-3 er etterspurt her hjemme, og mange har bestilt bilen. Den fås med 2-liter bensin eller 1,5-liter diesel, forhjulstrekk og firehjulstrekk. Mazda CX-3 koster fra 237.900 kroner i Norge.

De øker salget med 105 prosent i Norge

Kandidat 4: Opel Astra

Opel er også et konsern hvor det skjer mye, med nye modeller og nye motorer. Nye Astra har fått mye skryt, og vil bli en storselger i kompaktsegmentet i Europa. Den kommer med 1-liter og 1,4 bensin, samt 1,6-liter diesel. Også i Norge er mange spent på bilen, og man har fått 600 forhåndsordrer på den. Så langt i år er salget for Opel gått opp med 11,8 prosent i Norge. Opel Astra koster fra 234.900 kroner..

Kandidat 5: Fiat Tipo

Femtemann er Fiat Aegea, som produseres i Tyrkia. Den vil snart være i salg på det italienske markedet som Tipo, og vil deretter tilbys i en rekke europeiske land. Bilen kommer med 1,4- og 1,6-liters bensin, samt 1,3- og 1,6-liters diesel. Hvilke motorer som dukker opp her hjemme når bilen kommer hit til neste år, gjenstår å se. Først ut er sedan, men en kombi og en stasjonsvogn kommer snart. Pris i Norge er ikke klar ennå.

Deler også ut andre priser

I tillegg til hovedprisen deler også Autobest ut priser for design, oppfinnsomhet, teknologi, økonomi, bedrifter – samt individuelle anerkjennelses-priser.

Opel Astra har allerede blitt utropt som vinner av Safety best 2015-prisen for sitt IntelliLux LED-Matrix lys-oppsett, som er første gang en kompaktbil har slike lys.

Vinneren klar i desember

Den endelige testingen av de fem finalistene vil foregå ved Navak-testsenter i Serbia i slutten av måneden, før den harde kampen for jurymedlemmene begynner.

Hvilken bil gir kjøperen mest bil for pengene? Hvem fortjener prisen? Det får du vite når vinneren blir annonsert 15.desember.

Uklart om nytt luksusmerke kommer til Norge