Mulla Krekar og de to medsiktede i terrorsiktelsen som er tatt ut av italiensk påtalemyndighet og Eurojust. FOTO: NTB SCANPIX ( MONTASJE TV 2) /
Mulla Krekar og de to medsiktede i terrorsiktelsen som er tatt ut av italiensk påtalemyndighet og Eurojust. FOTO: NTB SCANPIX ( MONTASJE TV 2) /

Terrorplaner og forbindelser til IS: Dette er de norske terrorsiktede

I tillegg til mulla Krekar fremstilles to andre personer med kurdisk bakgrunn for varetektsfengsling fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Begge de to har kurdisk bakgrunn. De er siktet etter straffelovens paragraf 147a. Italiensk politi utpeker mulla Krekar som leder for gruppen, som ville gjennomføre statskupp i Kurdistan. I tillegg skal de også ha planlagt attentat mot norske diplomater i utlandet, men også stortingspolitikere i Norge.

PST har derimot ikke informasjon om at det forelå noen akutt trussel mot Norge eller norske borgere. Ifølge italiensk politi, har flere av de pågrepne forbindelser til terrorgruppen Islamsk stat.

– Har vært en slags venn

Fredrikstad-mannen som i går ble pågrepet, ble beskrevet som Krekars etterfølger av flere medier etter at Krekar ble fengslet i 2012. Han har figurert på flere YouTube-videoer der han holder innlegg på kurdisk på opptil én time. Han er norsk statsborger og 38 år gammel.

Terrorforsker Lars Gule har møtt 38-åringen. 

– Han er regnet som sentral i mulla Krekars nettverk, og blitt karakterisert som hans høyre hånd. Han ble også avhørt av tysk påtalemyndighet i fjor vår. Det som jeg da fikk bekreftet som jeg allerede hadde hørt fra forskere, var at det hadde skjedd et brudd med Krekar, sier Gule til TV 2.

Ifølge Gule kom bruddet på grunn av en politisk uenighet med Krekar.  

– Han mener det var manglende realisme i Krekars prosjekt. Bruddet var kjent – allerede i 2012 – før tyskerne ble koblet inn.

38-åringen skal også ha reist mye til og fra Kurdistan, ifølge Gule. Selv om det er skjedd et brudd med mulla Krekar, så er han fortsatt politisk aktiv, i tillegg til at han er forrettningsmann. 

– Han er åpenbart en aktivist, med mye reisevirksomhet, taler og møter.

– Ikke tidligere straffedømt

Ifølge VG er han ikke tidligere straffedømt i Norge. 38-åringen har vært sentral i miljøet rundt mulla Krekar de siste fem årene. Ifølge mannens forsvarer forstår ikke 38-åringen hvorfor han nå er pågrepet. Han nekter likevel ikke for at han kjenner Krekar. 

– Han har forklart at han har vært en slags venn, om ikke nødvendigvis nå, sier forsvarsadvokat Truls Dramer til NTB.

– Han har aldri gjort noe galt

Den andre pågrepne er en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen. 48-åringens kone fortalte torsdag til TV 2 at de ble vekket av politiet som kom inn i stuen.

– Politiet viste et papir til meg. Jeg forsto ikke hva som stod der, bare at det står «terrorist», forteller hun til TV 2.

Kona bekrefter at 42-åringen kjenner mulla Krekar, men sier hun ikke vet noe mer enn det.

– Er din mann opptatt av terror?

– Nei, aldri. Det tror jeg ikke. Han har aldri gjort noe galt. Han går i moskeen hver fredag for å be, men bare for å gjøre det. Han er mest hjemme. På jobb og så hjemme, sier kvinnen.

42-åringens forsvarer, Elise Gedde Metz, opplyser til TV 2 at hennes klient nekter straffskyld.

TV 2 skrev i 2013 om hvordan Krekar arbeidet med å bygge opp den nye gruppen. Gruppens mål var å finne minst 100 personer i Europa som ville jobbe for å etablere en shariastat i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Det langsiktige målet var angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av voldelige kriminelle handlinger.

– Samme gamle oppgulpet

Brynjar Meling fortalte torsdag kveld til TV 2 at han ikke hadde sett bevis på anklagene, etter å ha besøkt Krekar i arresten. 

– Jeg har fått en rekke påstander og det er det samme gamle oppgulpet som jeg har fått presentert de fire-fem siste årene, sier Meling.