– Jurysjefen får ta seg en bolle

Martin Johnsrud Sundby ble disket etter å ha gått i mål på Beitostølen som vinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BEITOSTØLEN/OSLO (TV 2 Sporten): Han trosset skaden, stilte opp og vant i overlegen stil, men like etter målgang kom den overraskende beskjeden:

Martin Johnsrud Sundby var disket. 

Det fordi juryen bedømte at han hadde tatt ett eller flere skøytetak underveis på 15 kilometeren i klassisk.

– Jurysjefen må ta seg en bolle
Det gjorde at andremann, Sjur Røthe, blir stående igjen som vinner av sesongens første renn.

– Du må ikke spørre meg om hva som har skjedd. Det er ikke jeg som sitter i juryen, men kroppen fungerte bra og jeg gikk et bra skirenn. Jeg hadde ingen problemer med ribbeinene, og det var det beste svaret jeg kunne få i dag. Så får Torbjørn Broks Pettersen, sjefen i juryen, ta seg en bolle, så kan jeg dra hjem og kose med med familien, sa Johnsrud Sundby etter målgang.

– Er det komplisert å etterleve de reglene som er?

– Nei. Men det er litt komplisert når det er en løype som ikke har spor.

Se videobeviset øverst på siden!

– De la ekstra vekt på venstrefoten
To andre ble også disket av samme grunn, og etter løpet forklarte Broks Pettersen hvorfor juryen traff den beslutningen de gjorde.

– Daniel Myrmel Helgestad, Tim Tscharnke og Martin Johnsrud Sundby er disket for brudd på regelverket for bruk av klassisk teknikk. Det var en sving ganske nær det høyeste punktet. Der var det satt spor gjennom svingen, og utover dagen blir sporet litt slingrete. Men når det er 143 mann som går gjennom svingen fire ganger, og det er tre som tydelig utmerker seg ved å legge ekstra vekt på venstrefoten for å øke farten gjennom svingen. De tre reagerte vi på. Det var flere andre som var litt uryddige i ganglaget, for å si det på den måten, men det var mer på grunn av dårlig spor. De tre som ble disket utmerket seg i negativ retning, sa han, og la til:

– Juryen har egne bilder og hadde to representanter i den svingen. De vil bli gjort tilgjengelige for pressen ganske fort, men jeg vil gjerne snakke med de diskvalifiserte først.

Mens Johnsrud Sundby ikke akkurat var fornøyd med juryen, var tonen en noe annen hos TV 2s langrennsekspert. 

– Du har ikke lov til å tøye strikken selv om du er best. Dette er en voksen jury, så jeg håper vi får flere slike juryer slik at vi får bukt med alt som heter "small skating" framover, sa Odd-Bjørn Hjelmeseth.

– Det er vanskelig når det blir slike forhold som i dag
Vinneren ble altså Røthe, som egentlig kom i mål 24 sekunder for sent.

– Det er ikke vanskelig å forholde seg til reglene, men det er vanskelig når det blir slike forhold som i dag. Med litt vanskelige spor er det fort gjort å komme i litt ubalanse, sier han til TV 2.

– Hva synes du om at juryen tar den belastningen det er å diske vinneren?

– Om man skøyter, så er det diskvalifisering - uansett om det er vinneren eller nummer 100. Men jeg må se video av det først. Det er tøft gjort å diskvalifisere noen, så det må være god grunn.

Flertallet, inkludert Røthe, valgte å gå uten festesmøring på Beitostølen, og det var et valg vossingen var fornøyd med i etterkant. 

– Det er glipptak som er det største problemet med den ryggen jeg har, så det var derfor jeg valgte å stake. Jeg var litt redd for at ryggen skulle slå seg vrang, men det fungerte fint å stake.