Politimann frikjent: – Åpenbart fornuftig å skyte og drepe gutt (12)

Politimannen som skjøt og drepte 12 år gamle Tamir Rice gjorde alt etter boka, mener påtalemyndigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For i en blodfersk rapport om det fatale skuddet i november i fjor renvasker påtalemyndigheten ifølge NBC News politibetjent Timothy Loehmanns håndtering av situasjonen:

Bare to sekunder etter at Loehmann og en kollega kom til en park i Cleveland og så 12-åringen rette en pistollignende gjenstand mot folk i nærheten, åpnet Loehmann ild.

Det viste seg at den våpenlignende gjenstanden var en leketøyspistol – et luftvåpen som kunne skyte ufarlige plastkuler med begrenset kraft. Det oransje munnstykket på pistolen som signaliserer at det er et leketøy var imidlertid fjernet.

– Timothy Loehmanns beslutning om å bruke dødelig makt mot Rice, som det viste seg holdt en luftpistol, var åpenbart objektivt fornuftig, heter det ifølge NBC i rapporten.

Drapet utløste en bølge av protester i Cleveland og fungerte som bensin på bålet i debatten om hvorvidt politiet har for lav terskel for å bruke våpen mot svarte amerikanere.

Statsadvokat Timothy J. McGinty. Foto: AP
Statsadvokat Timothy J. McGinty. Foto: AP

Rapporten er utarbeidet av den politifaglige konsulenten W. Ken Katsaris og er den tredje som er offentliggjort fra storjuryen som vurderer om det er grunnlag for å reise tiltale mot betjent Loehmann. Alle rapportene så langt har konkludert med at det var berettiget å skyte gutten.

Det er tydelig at betjenten hadde grunn til å tro at Rice var bevæpnet. Uten tvil et tragisk dødsfall, men å gjøre tragedien enda større ved å stemple betjentens handlinger som noe annet enn rimelig er også en tragedie, heter det ifølge AP i rapporten.

RASER: Moren til Tamir Rice, Samaria Rice. Foto: SCANPIX
RASER: Moren til Tamir Rice, Samaria Rice. Foto: SCANPIX

Det er likevel ikke en konklusjon som deler av lokalmiljøet uten videre vil akseptere. En gruppe av prester i Cleveland-området har bedt om at det oppnevnes en uavhengig påtaleansvarlig i saken.

Misnøyen med statsadvokat Tim McGintys håndtering av saken har den siste uken ifølge NBC tiltatt etter at han uttalte at det var økonomiske motiver som lå bak at moren til 12-åringen krevde at han ble tatt av saken.

Han har senere hevdet at uttalelsen ikke gjaldt Rices mor, men en advokat.

– De eneste ekspertene som betyr noe i denne saken er de 12 innbyggerne som ville ha sittet i juryen i en straffesak dersom forholdet hadde blitt lagt frem for storjuryen på en rettferdig måte, heter det i en uttalelse fra familiens bistandsadvokater.

De kaller den seneste rapporten «atter en fullstendig ensidig and skamløst villedende 'ekspertvurdering'».

Men statsadvokat McGinty mener prosessen har vært åpen og transparent.

– Det er bedre at folk kan lese disse rapportene enn at de baserer seg på spekulasjoner og fordommer, sier han.

Han har også offentliggjort nye videoopptak som viser skuddet mot 12-åringen fra en annen vinkel enn overvåkningsvideoen som ble sett av millioner av mennesker i fjor.