Ranet kiosk med øks – nå må han bla opp til ransoffer

24-åringen som ranet en bensinstasjon og en kiosk med øks, må sone en fengselsstraff og betale erstatning til ett av ransofrene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den unge mannen møtte i Bergen tingrett denne uken. Allerede onsdag var dommen avsagt. 24-åringen ble dømt til 15 måneders fengsel, og må betale 20.500 i erstatning til kvinnen som jobber i kiosken han forsøkte å rane.

Se video øverst. 

Truet med øks

Det var i august i år mannen bevæpnet seg med øks, og truet til seg penger fra en bensinstasjon i Bergen.

En snau time etterpå prøvde han å gjøre det samme i en kiosk i Bergen sentrum. Her fikk han ikke med seg penger, men ble pågrepet like etterpå.

Vanskelig livssituasjon

Han ble fanget opp på overvåkingskamera i begge butikkene. 24-åringen var ikke maskert, og gjorde ingen forsøk på å skjule ansiktet sitt.

Da han forklarte seg i retten, sa han at han levde i en vanskelig livssituasjon og trengte en drastisk endring i livet sitt.

Tingrettsdommer Ove Kjell Hole oppsummerer ranet av besinstasjonen med at det ikke var voldsomt, og at det var fort unnagjort.

Han skriver videre at ransforsøket i Ransforsøket ikke var voldelig eller aggressivt, men påpeker at det pågikk over lengre tid enn ranet på bensinstasjonen. Årsaken til dette er at det oppsto diskusjon mellom ransmannen og de ansatte i kiosken. 

– Rop om hjelp

Tingretten omtaler ranshandlingene «amatørmessig/hjelpeløst utført», og påpeker at tiltalte ikke forsøkte å skjule ansiktet.

– Etter rettens vurdering framstår handlingene som et rop om hjelp ut fra tiltaltes vanskelige livssituasjon.Tiltalte ga et positivt inntrykk i hovedforhandlingen og han forsøkte ikke å bortforklare noe. Imidlertid har nok ranshandlingene virket skremmende på de fornærmede, skriver dommer Hole. 

Det er særlig kvinnen som jobber i kiosken der ransforsøket fant sted som har slitt med ettervirkninger av opplevelsen. I sin forklaring fortalte kvinnen at hun hadde hatt tungt for å begynne på jobb igjen etter opplevelsen. På grunn av disse problemene ble hun tilkjent erstatning på 20.500 kroner

Den tiltalte 24-åringen tilsto ranshandlingene uten forbehold under rettssaken