Russisk-bosatte personer på vei til Norge fra byen Nikel på sykkel. Foto: TV 2
Russisk-bosatte personer på vei til Norge fra byen Nikel på sykkel. Foto: TV 2

SISTE: Russland åpner for å ta tilbake flyktninger

Russlands generalkonsul sier de er åpne for å ta tilbake migranter som kommer til Finnmark. Politiet sier de har kapasitet til å behandle 50 saker i døgnet, under halvparten av de daglige ankomstene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands generalkonsul Sergej Sjatunovskij-Byurno i Kirkenes sier til Dagens Næringsliv at Russland anerkjenner Norges rett til å sende tilbake migranter som ikke har lovlig opphold i Norge.

Politiet sier de kan behandle 50 utsendingssaker i døgnet, men daglig kommer det over 100 flyktninger inn i Norge fra Russland.

De fire første dagene denne uken er det kommet 447 asylsøkere denne veien.

Tirsdag kom regjeringen med et nytt lovforslag som skal sikre at asylsøkere med opphold i Russland ikke får sine søknader realitetsbehandlet i Norge. Dermed kan det kreves raskt retur – eller at asylsøkerne blir snudd på grensen til Norge.

Av asylsøkerne som kommer over den russiske grensen til Finnmark, har omlag ti prosent gyldig opphold i Russland. Majoriteten av dem vil derfor falle utenfor den nye potensielle loven.

Ved det nye ankomstsenteret for flyktninger ved Kirkenes lufthavn bygger politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) opp egne enheter som skal hurtigbehandle og returnere grunnløse asylsøkere.

– Vårt mål er en produksjon på 50 slike saker i døgnet, sier politioverbetjent Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet (PU), prosjektleder for etableringen av PUs avdeling på Ankomstsenter Finnmark der rundt 20 politifolk arbeider med å registrere søknader fra asylsøkere.

Ifølge UDI-sjef Frode Forfang var nesten 40 prosent av de over 1.100 asylsøkerne som kom via Storskog i forrige uke, grunnløse asylsøkere.

Den russiske avisen Komsomolskaja Pravda har skildret hvordan hotellet «Nordlys» i Nikel nå fremstår som en flyktningleir.

Alle rommene er fulle, men eieren lar folk bo gratis i korridorene. De aller fleste er unge menn, men noen kvinner med barn har også funnet veien til området ved norskegrensen:

– Vi har vært her i fem dager og har bodd på gulvet på dette hotellet. Hver dag kommer det taxisjåfører som tilbyr å kjøre oss til sjekkpunktet ved grensen. Når de ser hvordan vi har det her, skrur de opp prisen, sier syriske Naba (25), som kom til Russland med ektemannen og deres tre unge barn.

Også TV 2 har besøkt hotellet og funnet bakmennene til asylstrømmen. 

  • TV 2 Nyhetene følger utviklingen.

(NTB/TV 2)