ANGREPET: Mohammed Emwazi, som går under tilnavnet Jihadi John. FOTO: UNCREDITED /Ap Photo / NTB scanpix
ANGREPET: Mohammed Emwazi, som går under tilnavnet Jihadi John. FOTO: UNCREDITED /Ap Photo / NTB scanpix

Amerikansk luftangrep mot «Jihad John»

Skjebnen til den ravende gale IS-bøddelen Mohammed Emwazi fra London er ikke kjent etter at USA gjennomførte et luftangrep rettet mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mohammed Emwazi, som går under tilnavnet «Jihad John», er blitt kjent gjennom flere videoer som viser drap på gisler holdt av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). Pressesjef Peter Cook i det amerikanske forsvarsdepartementet sier Emwazi var mål for et angrep mot Raqqa, den syriske byen som er IS' hovedstad.

Cook sier ifølge Washington Post at det er uklart om Emwazi ble drept i angrepet.

– Vi evaluerer nå resultatet av kveldens oppdrag og vil komme med ytterligere informasjon på et passende tidspunkt, sier Cook.

Briten har vært i amerikanernes søkelys i lang tid, og de har den siste tiden nærmet seg å identifisere stedet han har oppholdt seg. En anonym amerikansk tjenestemann sier en drone ble brukt i angrepet, som var rettet mot en bil det ble antatt at Emwazi satt i.

Emwazi ble født i Kuwait, men tilbrakte det meste av oppveksten i Storbritannia. Han er med i videoene som viser drapene på journalistene Steven Sotloff og James Foley, hjelpearbeideren Abdul-Rahman Kassig, David Haines og Alan Henning, den japanske journalisten Kenji Goto og en rekke andre gisler.

Gisler som slapp unna IS i live har beskrevet Emwazi som den fremste av flere engelsktalende terrorister kalt «The Beatles» på grunn av sin britisk-engelske aksent. Emwazi skal ha vært fullstendig uten sperrer, og foruten halshugginger også ha deltatt i tortur og «waterboarding» av personer tatt til fange.

Emwazi, som nå er i midten av 20-årene, ble født i Kuwait men vokste opp hos en familie i London. Han studerte programmering før han ble radikalisert.

(NTB/TV 2)