STORE ØDELEGGELSER: Hegratunet, et nedlagt eldresenter, skulle gjøres om til et mottak for unge, enslige asylsøkere.  Politiets bilder viser grovt skadeverk: Røykvarslere er ødelagt, vannkraner sabotert og vasker tettet igjen. FOTO: POLITIET
STORE ØDELEGGELSER: Hegratunet, et nedlagt eldresenter, skulle gjøres om til et mottak for unge, enslige asylsøkere.  Politiets bilder viser grovt skadeverk: Røykvarslere er ødelagt, vannkraner sabotert og vasker tettet igjen. FOTO: POLITIET

Ta hærverket på asylmottaket på alvor!

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) ber ordførere og kommuner om å være føre var i kampen mot ekstremisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mudassar Kapur representerer Høyre og Oslo på Stortinget. Han sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen.

Det meldes stadig om mottaksbrann i Sverige. I starten trodde man at det var snakk om hærverk ved asylmottaket på Stjørdal. Nå mistenker politiet at planen var å brenne ned hele stedet. Debatten hardner til og vi ser mye hets i blant annet sosiale medier nå.

Forebyggende arbeid mot ekstremisme i kommunene vil være helt avgjørende for videre utvikling i Norge. Hvis det nå viser seg at hendelsen i Stjørdal var et forsøk på å brenne ned det planlagte mottaket, er det rett og slett forkastelig. Og det er ekstra ille når man vet at mottaket er ment som en trygg havn for det mest sårbare av dem alle: enslige mindreårige asylbarn.

Forebygging starter i lokalsamfunnet

Jeg ber ordførere og kommuner ta dette på ytterste alvor og bruke føre-var-prinsippet.

Både bosetting og integrering skal skje i kommunene. Det forebyggende arbeidet mot høyreekstremisme er avgjørende og jeg forventer at lokale myndigheter finner sammen og lage gode handlingsplaner mot radikalisering.

Her har både lokalpolitikere, politiet og frivilligheten et viktig ansvar for å få på plass gode tiltak. Det er viktig å fange opp personer i en tidlig fase. Skolen, hjemmet, jobben eller sosiale medier er slike arenaer. Derfor er allmøter med lokalbefolkning, skolebesøk og involvering av foreldre viktig.

Videre må politiet vise en nulltoleranse og at det slås knallhardt ned på miljøene hvis de begår kriminelle handlinger.

Ikke lukk debatten

PST har også gitt tydelig advarsel mot svenske tilstander og det er vårt felles ansvar for at det ikke skjer i Norge. Noe av det beste med vårt samfunn er at vi har en åpen debatt om våre utfordringer.

Asyl- og flyktningsituasjonen setter mange lokalsamfunn under press. Derfor er det så utrolig viktig å ha en åpen og ærlig debatt om dette i samfunnet. Det er ikke slik at de som vil mye er dumsnille, at de som er skeptiske er slemme og de som ikke har alle svarene er tiltaksløse.

Summene av disse stemmene må frem og vi må ha en åpen dialog om dette. Ellers vil ekstreme miljøer få gode vekstvilkår.