REDD: Forfatter Mariwan Halabjaee frykter for både sin egen og andres sikkerhet dersom Krekar sendes ut av Norge.  FOTO: PRIVAT /
REDD: Forfatter Mariwan Halabjaee frykter for både sin egen og andres sikkerhet dersom Krekar sendes ut av Norge. FOTO: PRIVAT /

Dødsdømt av mulla Krekar:Ikke send ham ut av Norge!

Flere trusler og større risiko for angrep er bare noe av det Mariwan Halabjaee frykter dersom Krekar utleveres til Italia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2008 ble kurderen Mariwan Halabjaee dødsdømt av Mulla Krekar. Han mottok en fatwa, som i Krekars øyne gir alle muslimer rett til å drepe Halabjaee. Dødsdommen kom etter at han gav ut boken "Sex, Sharia and Women In the Historie of Islam" i 2006. Til tross for at forfatteren nå lever på hemmelig adresse, frykter han for at Krekar skal sendes ut av landet.

Fredag er det fengslingsmøte i Krekar-saken.

Kan bli utlevert

Mulla Krekar og de to andre personer på Østlandet som natt til torsdag ble pågrepet i aksjon «JWeb», kan bli utlevert til Italia. Aksjonen er ledet av italienske myndigheter og ifølge deres bevismaterialet skal Krekar og de andre pågrepne være medlemmer av et omfattende terrornettverk. Ifølge italiensk politi har nettverket Krekar skal ledet, hatt planer om angrep på norske diplomater i utlandet, men også norske politikere i Norge. Organisasjonen skal ha bånd til terrororganisasjonen Islamsk Stat.

– Vi mister kontrollen

Halabjaee frykter at man mister kontrollen over Krekars bevegelser dersom han ikke lenger er i Norge. Ifølge forfatteren er dette en stor risiko for ytringsfriheten. Frp-leder og finansminister Siv Jensen var derimot godt fornøyd med at pågripelsen av Krekar kan resultere i en utlevering til Italia.

– Hvis det blir resultatet av denne pågripelsen og en etterfølgende domsprosess, mener jeg det er kjempebra og i så fall en gledens dag, sier Siv Jensen.

Den oppfatningen er Halabjaee svært uenig i.

– Det norske politikere ikke forstår, er at selv om Norge kanskje blir tryggere, kan risikoen for terror og vold bli spredt over større områder i utlandet, sier forfatteren.

Halabjaee følger tett med på kurdisk TV og kurdiske nettsteder, og mener Krekars tilhengere er på søken etter en leder som kan organisere gruppene og deres planer.

– Hvis han forlater Norge, finnes det ingen garanti for at han ikke skal fullføre terrorhandlingene fra utlandet, sier Halabjaee.

Flyktet til Norge

Ifølge forfatteren er det fortsatt mange i Kurdistan som frykter Krekar og hans tilhengere. Flere har mottatt drapstrusler fordi de er uenige i de sharialovene. I oktober flyktet en slektning av Halabjaee til Norge med sin kone og tre barn. Dette gjorde familien etter å ha mottatt hundrevis av drapstrusler fra Krekars tilhengere. Hvis utleveringen blir en realitet, frykter Halabjaee at det vil bli enda verre.

– Krekar vil få en mye større mulighet til å samle sine tilhengere, dersom han forlater Norge, sier han.