Meling om Krekar-siktelse: – Samme gamle oppgulpet

Mulla Krekars advokat mener det ikke er mye nytt i påstandene om Krekars terrornettverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brynjar Meling, mulla Krekars advokat, har i dag besøkt sin klient som sitter i arresten på politihuset i Oslo. Samtidig fikk han se norsk politis dokumenter som gir grunnlag for siktelsen.

– Hva har du sett av beviser?

– Ingen. Jeg har fått en rekke påstander og det er det samme gamle oppgulpet som jeg har fått presentert de fire-fem siste årene, sier Meling.

Italiensk politi: Leder terrornettverk

Torsdag morgen kunne TV 2 fortelle at mulla Krekar ble pågrepet i en storstilt aksjon ledet av EU-organet Eurojust, siktet for å lede et terrornettverk kalt Rawti Shax.

Organisasjonen er ifølge Eurojust etterfølgeren til Krekars tidligere kurdiske gruppe Ansar al-Islam.

Mulla Krekar ble pågrepet mens han sitter i fengsel, og italienske myndigheter krever både ham og to andre personer som ble arrestert i Norge utlevert.

– Er det ingen beviser?

– Vi har i hvert fall ikke fått dem presentert. Vi gleder oss til de blir presentert for en norsk domstol for å dokumentere skjellig grunn til mistanke.

Krekar selv tar den nye situasjonen med ro.

– Han var ikke spesielt oppglødd, men han tar en passiv, avventende posisjon nå og vil se at de kommer med bevis i saken, sier Meling.

Terrornettverket Krekar skal ha bygget opp er i stor grad organisert via internett, mener italiensk politi. Krekar avviser at han kan ha gjort dette.

– Mulla Krekar har fortalt meg at han i den perioden han var løslatt har sendt kun en epost, og det var dette relativt demokratiske manifestet han sendt til gjennomgang, sier Meling.

– Politisk parti, ikke terrorgruppe

Krekar sier også at det som kalles en terrororganisasjon, skulle bli et politisk parti. De to andre som er arrestert, var sentrale i dette «partipolitiske» arbeidet.

– Det er personer som har hatt en rolle når det gjelder spørsmålet om å bygge opp denne organisasjonen eller grupperingen som skulle bli et politisk parti i Nord-Irak, sier Meling.

Om det omtalte manifestet sier advokaten følgende:

– Han arbeidet mens han var inne i fengselet med et manifest som da ble sendt ut til noen personer som hadde vært med på denne aktiviteten tidligere. Dette er ment å være et grunnlag for et politisk parti som skal være delaktig i demokratiske prosesser i Nord-Irak, sier Meling.