PST: Ingen akutt trussel mot Norge fra Krekar-gruppe

Ifølge PST har det ikke vært noen direkte trusler mot norske interesser i etterforskningen av terrorgruppen som Mulla Krekar er en del av. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en pressekonferanse i dag fortalte PST om samarbeidet med Italiensk politi. Allerede i morgen vil mulla Krekar og de to andre som er pågrepet på Østlandet i forbindelse med aksjonen, fremstilles for varetekstfengsling. 

Ifølge italiensk politi har nettverket Krekar skal ledet hatt planer om angrep på norske diplomater i utlandet, men også norske politikere i Norge. Et hovedmål har også vært å gjøre et voldelig kupp i de kurdiske delene av Irak, for å innføre sharialovgivning.

Organisasjonen skal ha bånd til terrororganisasjonen Islamsk Stat.

Nært samarbeid med Italia 

Ifølge politiadvokat Signe Kathrine Aalling i PST, har det vært et godt samarbeid med Italia hvor PST har blitt orientert om hovedtrekkene i den italienske etterforskningen. Norge skal ha samarbeidet med italienske myndigheter i mange år.

– Det har vært et nært samarbeid over lang tid. Dette har vært en planlagt aksjon, sier Aalling.

Det er italia som har tatt intiativet til dette samarbeidet

– Pilen har pekt fra Italia mot Norge, sier Aaling. 

–Ingen akutte trusler 

Den italienske etterforskningen har, slik PST ser det, ikke ha presentert noen akutt trussel mot Norge eller norske borgere. Hvilke etterforskningsskritt Italia har bedt Norge om å bistå med, vil ikke PST kommentere.

PST kjenner ikke til bevisbildet i den italienske etterforskningen av denne saken, men at personene i terrornettverket har hatt ulike roller og at de planla terrorangrep. 

– Terrornettverket har vært bygget opp med celler i ulike land, sa Aaling på PST-pressekonferansen.

Mulla Krekar skal være siktet etter den gamle straffelovens paragraf 147 a. Paragrafen retter seg mot terrorisme og inneholder straffebestemmelser mot den som forstyrrer grunnleggende funksjoner i samfunnet, sprer almen frykt eller prøver å påtvinge norske myndigheter dekreter fra fremmede makter.