– Hvis Krekar har noe med dette å gjøre, er det en sorgens dag for PST, Erna og Siv

OSLO LUFTHAVN / OSLO (TV 2): Krekars advokat, Brynjar Meling, har ikke tro på at hans klient har hatt muligheten til å lede et terrornettverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling sier til TV 2 at han ikke kan se når Krekar skal ha hatt mulighet til å lede et terrornettverk, slik italiensk politi hevder. Meling hevder hans klient ikke har hatt tilgang til Internett under sitt fengselsopphold.

– De fleste er vel kjent med hva slags internetttilgang man har i norske fengsler. Med unntak av en måned har han sittet fengslet siden februar 2012, altså fire år, sier Meling til TV 2 som møter ham på Oslo lufthavn.

Kan ta mellom to og tre år

Krekars faste forsvarer gjennom 13 år er på vei til sentralarresten på politihuset i Oslo hvor klienten sitter etter at han ble hentet ut av fengselet. Han er ikke overbevist om at Krekar har startet et nytt terrornettverk fra cella. 

– Jeg synes det er påfallende at dette skal ha skjedd mens mulla Krekar stort sett har sittet i fengsel uten internett-tilgang.

Meling avviser at Krekar kan ha hatt tilgang til Internett uten at noen har vært klar over det.

– Det ville vært en oppsiktsvekkende fallitterklæring for et norsk sikkerhetsfengsel.

Samtidig mener han det er feil når Siv Jensen og Erna Solberg nærmest feirer den nye utviklingen i saken. 

– Hvis en statsminister og en finansminister er glad for at norske PST ikke har oppdaget dette gjennom mange år, så sier det mer om dem. Hvis det er riktig at mulla Krekar har noe med dette å gjøre, er det en sorgens dag, ikke minst for norsk politiet, PST, statsministeren og finansministeren, som ikke har klart å avsløre det, sier Meling.

– Tar som regel to og tre år

Meling skal nå sette seg inn i sakspapirene som han vil få utlevert på politihuset i Oslo, og om det er grunnlag for varetektsfengsling. I neste rekke blir spørsmålet om Krekar kan utleveres. Det kan ta tid, ifølge Meling.

– Saken skal forberedes for en domstol i Norge, det kan ta fra seks måneder til et år.I tillegg har han krav på å få den overprøvd for lagmannsretten, Høyesterett, departementet og Kongen i Statsråd. Disse prosessene tar som regel mellom to og tre år.

– Kan det bli annerledes i denne saken når man ser på alvorlighetsgraden?

– Nei. Prosessen er den samme. Så får man håpe at den overlever denne regjeringen sånn at den blir overprøvd av den neste regjeringen som kanskje ikke har den samme prestisjen i denne saken.

– Så du mener det ligger prestisje i dette?

– Ja.

Har sittet fengslet de fire siste årene

Allerede før han har snakket med sin klient, går Meling ut ifra at Krekar vil nekte for anklagene.

– Jeg registrerer hva som hevdes, og vil høre hva Krekar sier, men jeg legger til grunn at Krekar bestrider dette.

Advokaten forteller at Krekar, med unntak av en måned tidligere i år, har sittet i fengsel de fire siste årene.

– Den hektiske måneden han var ute av fengslet i januar og februar i år, tror jeg PST har rimelig god kontroll på.

Han sier videre til TV 2 at de fleste lignende sakene mot Krekar har vært basert på falske anklager.

– Så vi tar dette med en viss sunn skepsis også håper vi at domstolen nok en gang er kritisk til det som blir presentert. Også ser vi at de måtte til Italia for å finne disse anklagene.