ANSVAR: Organisasjonen MOT mener toppidrettsutøvere har et ansvar som forbilder. Chris Jesperen sier at få nyter alkohol gjennom sesongen i langrennsmiljøet. FOTO: SCANPIX.
ANSVAR: Organisasjonen MOT mener toppidrettsutøvere har et ansvar som forbilder. Chris Jesperen sier at få nyter alkohol gjennom sesongen i langrennsmiljøet. FOTO: SCANPIX.

– Vi går ikke på flatfylla fem dager før et verdenscuprenn

Organisasjonen MOT mener toppidrettsutøvere har et stort ansvar som forbilder når det gjelder alkoholinntak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beitostølen (TV 2 Sporten): Rosenborg fikk krass kritikk for å ha tatt seg en skikkelig fest fire dager før den viktige kampen i Europaligaen mot Lazio.

Organisasjonen MOT mener idrettsutøvere har et ansvar som forbilder når det gjelder alkoholinntak.

– Forbilder påvirker ungdom
– Det er svært viktig. Forbilder påvirker ungdom, og mange unge ser opp til toppidrettsutøvere. Toppidrettsutøvere kan igjennom sin rollemodell-effekt redusere rusmisbruk, og også påvirke ungdom på andre arenaer. Gjennom å være en bevisst rollemodell kan de blant annet være med på å redusere alkoholkonsumet i samfunnet, sier ambassadøransvarlig Ingrid Ness Rolland i organisasjonen MOT til TV 2 Sporten.

Hun anbefaler idrettsutøvere til å gå foran som gode eksempler når det gjelder alkoholforbruk.

– Vær bevisst på at de er rollemodeller uansett væremåte. Som forbilde påvirker man uansett - enten positivt eller negativt. Vær bevisst på at synlig alkoholforbruk påvirker unge mennesker. Toppidrettsutøvere kan være med på å styrke mot og trygghet til usikre og skjøre ungdommer ved å være bevisst sin effekt som rollemodell. Positive og bevisste rollemodeller er med å skape trygge samfunn og ungdom som tar gode valg, forteller Ingrid Ness Rolland.

– Forstår hva som er rett og galt
På skilandslaget drikker utøverne nesten aldri alkohol under sesongen.

– For oss er det egentlig aldri et tema. Vi har ikke totalforbud mot alkohol, men dette er toppidrettsutøvere som forstår selv hva som er rett og galt, sier kvinnelandslagets hovedtrener Egil Kristiansen.

– Noen tar seg kanskje et glass rødvin eller et glass øl til maten i løpet av sesongen, men det er stor forskjell på det og det å ta seg en fest midt i sesongen, påpeker han.

Johaug: – Ett glass vin er vel bare sunt?
Therese Johaug bekrefter at enkelte utøvere tar et glass rødvin gjennom en lang sesong.

– Det er ikke total avhold mot alkohol blant oss. Men det er ikke mye rølp og festing gjennom sesongen, for å si det sånn. Kanskje noen tar et glass rødvin en sjelden gang, men det er jo bare sunt, sies det. I løpet av sesongen går det mest i kildevann, opplyser Johaug, og får full støtte av Finn Hågen Krogh og Chris Jespersen på herrelandslaget.

– Vi drikker aldri alkohol før skirenn. Men vi kan ta en øl til maten i ny og ne. Ingen av oss drar på fest og fester hele natten i løpet av sesongen. Det gjør vi først etter sesongen, og er noe som er godt innarbeidet i hele langrennsmiljøet. I løpet av sesongen holder vi oss mest til brød og vann, forsikrer han.

– Ingen har vondt av et glass rødvin hvis noen har lyst på det. Men dere ser oss ikke gå på flatfylla fem dager før et verdenscuprenn. Jeg tror ingen av oss ville drukket alkohol før et skirenn, slår Chris Jespersen bestemt fast.

– Dette er godt voksne folk
Landslagssjef Trond Nystad minner om at utøverne på landslaget vet hva som skal til for å bli best mulig.

– Vi er heldige som har en voksen gruppe mennesker som vet hva som skal til for å bli best mulig. Det handler om optimal trening, mest mulig søvn og det å ta vare på seg selv. Det har aldri vært et problem med alkoholforbruk på landslaget, sier Nystad.

Han peker på at langrennsløperne også har familie å tenke på.

– Dette er snakk om voksne folk som har både et og to barn å ta vare på, og som har rundet 30 år. Voksne folk tar ansvar for sine egne handlinger til enhver tid. Alle vet at det er vanskelig å vinne et verdenscuprenn uten at du er optimalt forberedt, sier landslagssjefen.