KONTROLL: Svenskene innfører midlertidig grensekontroll ved blant annet Øresundsbroen mellom Sverige og Danmark. FOTO: Berit Roald / SCANPIX .
KONTROLL: Svenskene innfører midlertidig grensekontroll ved blant annet Øresundsbroen mellom Sverige og Danmark. FOTO: Berit Roald / SCANPIX .

Slik blir den svenske grensekontrollen 

Finn frem passet om du har tenkt deg over Øresundbroen! 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske innenriksministeren Anders Ygeman presenterte på en pressekonferanse onsdag kveld nyheten om at Sverige innfører grensekontroller. 

Tiltaket er ifølge Ygeman midlertidig, og skal vare i ti dager. Politiet mener likevel ifølge Expressen at kontrollene vil vare i seks måneder. 

Det er kun snakk om stikkprøver, og ikke en kontroll av alle som kommer over grensen.

Her blir det kontroller

I første omgang er det trafikken over Öresundsbroen og fergetrafikken fra Danmark og Tyskland til Skåne som skal kontrolleres, ifølge Dagens Nyheter. Ygeman sier at danske, tyske og finske myndigheter er underrettet.

Norsk politi anbefaler i en pressemelding at nordmenn bør ta med seg pass, sertifikat eller annen gyldig ID.

«Svensk politi opplyser om at norske borgere som skal reise til Sverige vil kunne bli bedt om å identifisere seg, og bør medbringe gyldig legitimasjon», skriver politiet. 

Målet er ikke å minske antallet asylsøkere, men å få bedre kontroll.

Kontrollen ved grensene til Norge blir altså ikke forandret. Kommer du derimot inn i Sverige fra Danmark, vil du kanskje merke kontrollen. 

Pass eller ID-kort

Politiet i Sverige opplyser at de som reiser inn i Sverige må vise at de har rett til å reise inn, og visum til landet. Dette er for eksempel et pass eller nasjonalt ID-kort, og politiet anbefaler derfor alle som reiser til eller fra Sverige og andre EU-land om å ha med seg pass eller annen form for id. 

Borgere fra Norden og personer med oppholdstillatelse i et nordisk land, holder det med et nordisk førerkort eller et gyldig ID-kort laget i et nordisk land. 

Personer som søker om asyl ved den svenske grensen og inne i Sverige, skal få sin søknad vurdert. Utenlandske borgere som allerede har oppholdstillatelse i Sverige, trenger ikke ha med seg pass.