Italiensk politi ledet storaksjonen mot angivelig terrornettverk: 

Hevder Krekars terrorgruppe har tette bånd til IS

Italiensk politi utpeker mulla Krekar som leder for et blodtørstig terrornettverk med tette bånd til IS. Gruppen ville gjennomføre statskupp i Kurdistan og attentater mot norske stortingspolitikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding torsdag formiddag forklarer organisasjonen Eurojust bakgrunnen for aksjonen der mulla Krekar og en rekke andre personer ble pågrepet. TV 2 fortalte torsdag morgen at Krekar er siktet i Italia for terrorplanlegging og er begjært utlevert.

Italienske etterforskere skriver at Krekar leder gruppen Rawti Shax, som er en videreføring av gruppen Ansar al-Islam. Etterforskerne omtaler gruppen som «Jihad på web».

– Gruppens hovedmål er å styrte den kurdiske regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat styrt av sharialover, heter det i pressemeldingen.

Angrep i Norge

Gruppen skal også ha planlagt attentat mot norske stortingspolitikere, opplyste italiensk politi under en pressekonferanse torsdag formiddag. De skal også ha hatt planer om å angripe den britiske ambassaden i Oslo.

– Dette er den viktigste politioperasjonen som er gjennomført i Europa de siste 20 årene, sier sjefen for ROS, avdelingen for spesielle operasjoner i italiensk politi.

Ifølge etterforskerne er Rawti Shax basert i Europa, med celler som kommuniserer via internett. Gruppen opererer både i Tyskland, Sveits, Storbritannia, Finland, Italia, Hellas, Sverige, Norge, Irak, Iran og Syria.

Gruppen skal ha bidratt med logistikk og penger til rekruttering av utenlandske terrorister som har reist til Syria og Irak. Målet skal også ha vært å trene dem for den planlagte konflikten i Kurdistan.

Italienske etterforskere mener det er en link mellom mulla Krekar og IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Dette nettverket har utviklet seg siden krigen i Irak. Organisasjonens mål var å bygge opp den såkalte Islamske staten i Irak.

17 tatt

På en pressekonferanse torsdag formiddag opplyste italiensk politi at etterforskningen startet med at italienske etterforskere fant spor på internett. 17 personer er arrestert – sju i Italia, tre i Norge, fire i Storbritannia, én i Finland og én i Sveits.

16 av de pågrepne er irakiske kurdere. De har forbindelser til IS, ifølge italiensk politi. Mulla Krekar utpekes som lederen. Den 17. personen som ble arrestert, ble tatt i Sveits. Han skal komme fra Kosovo.

Det er syv arrestasjoner i Italia. I tillegg er det arrestasjoner i Norge og i Finland.

– De har hatt hemmelige møter. Mulla Krekar er en ideolog som har klart å få mye oppmerksomhet i flere land. Gjennom sitt nettverk klarer han å radikalisere, sier Giuseppe Governale som er sjef for det italienske spesialpolitiet ROS.

– Vi har 15 eksempler på at irakiske kurdere har blitt sendt i kamp gjennom dette netteverket som er ledet av mulla Krekar. De forbereder også attentater, opplyste politiet på pressekonferansen.

Internasjonal aksjon

Alle arrestasjonene skjedde i en koordinert aksjon torsdag morgen i et samarbeid mellom Italia, tyske sveitsiske finske og norske politimyndigheter. I tillegg er det gjennomført ransakinger på 26 ulike steder.

– Samarbeidet mellom de forskjellige statene i denne saken har vært helt enestående. Bidragene til alle de involverte landenes myndigheter har vært avgjørende for at dette ble en vellykket aksjon, sier Italias representant til Eurojust, Teresa-Angela Camelio.

– Ikke norsk etterforskning

Justisminister Anders Anundsen (Frp) antydet torsdag ettermiddag at opplysningene om attentatplaner mot norske politikere er overdrevet.

– PST kan kommentere mer konkret rundt disse påstandene. Jeg har ikke noe grunnlag for å gå inn i den diskusjonen på live TV i dag, sa Anundsen i et intervju på Nyhetskanalen.

– Hva er årsaken til at du ikke vil gå inn på det dersom det er navngitte personer i den norske regjeringen eller Stortinget som har hatt attentatplaner mot seg?

– La meg si det på følgende vis: jeg tror ikke det er grunnlag for å trekke de konklusjonene du trekker nå, og det er jeg sikker på at PST kommer til å berøre nærmere senere i dag.

– Hvilke konklusjoner er det ikke grunnlag for å trekke?

– Dette er en italiensk etterforskning, ikke en norsk etterforskning. Vi legger til rette for at italienerne får den informasjonen de har behov for fra oss, og vi har også bidratt til å oppfylle den rettsanmodningen som nå foreligger. Så må domstolen behandle dette, sier justisministeren.

Politiadvokat Signe Aalling i PST sier torsdag ettermiddag at det ikke har vært noen konkret trussel mot norske borgere eller norske interesser i terrorsaken der mulla Krekar er pågrepet.

Ekstremistgruppe

TV 2 skrev i 2013 om hvordan Krekar arbeidet med å bygge opp den nye gruppen. Gruppens mål var å finne minst 100 personer i Europa som ville jobbe for å etablere en shariastat i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Det langsiktige målet var angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av voldelige kriminelle handlinger.

Medlemmene mener det er enhver muslims religiøse plikt å bruke automatvåpenet AK-47 (kalasjnikov) i islamske land og drepe de vantro.

I Irak er det også tillatt for gruppens medlemmer å ta livet av fiendens tolker og fiendens medhjelpere. Blant målgruppene er koalisjonsstyrker, politiske partier og norsk og amerikansk sivilbefolkning.

– Rapporterte direkte til krekar

I 2010 kom italiensk politi på sporet av en celle som dedikerte seg til rekruttering og radikalisering av militante på nettet, skriver avisen La Stampa. De kalte det Rawti Shax eller Didi Nwe og rapporterte direkte til Krekar. Målet var å skape en islamsk stat i Kurdistan. 

Organisasjonen ser seg selv som en videreføring av Ansar al-Islam og samarbeider ifølge italiensk politi med terrorgruppen AQKB, som er al-Qaidas kurdiske bataljoner i Iran og Irak. AQKB havnet på USAs terrorliste i januar 2012.

Et bestemt nettsted skal ha blitt brukt til å rekruttere frivillige til Rawti Shax som planla å utføre angrep i Norge og Europa.

Den italienske cellen hadde base i Merano hvor fire av de pågrepne bodde. Andre pågrepne er tatt i Parma og Brescia.

Rawti Shax skal ha drevet rekruttering og et slags samarbeid med Abu Bakr al-Baghdadi, leder for IS, skriver den italiensk avisen La Repubblica.