KREVDE SVAR OM BLODSPOR: Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Bergen tingrett. FOTO: ASLE BENTZEN / TV 2
KREVDE SVAR OM BLODSPOR: Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Bergen tingrett. FOTO: ASLE BENTZEN / TV 2

Grillet drapstiltalt (43) om blodsøl

BERGEN TINGRETT (TV 2): 43-åringen innrømmet å ha skadet drapsofferet med saks ute på verandaen. - Men her ute fant vi ikke noe blod, sa statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag forklarte den drapstiltalte esteren seg for Bergen tingrett. Han er tiltalt for å stikke en 38 år gammel litauer med saks. Deretter skal han ha etterlatt mannen i hjelpeløs tilstand i kulden.

Skylder på hverandre

To andre menn er tiltalt for å forlate mannen i hjelpeløs tilstand. De to medtiltalte har tidligere denne uken forklart at de tror det var 43-åringen som drepte mannen inne i huset. Den av dem fortalte at han hadde sett 43-åringen stikke avdøde med saksen.

Men da 43-åringen forklarte seg foran dommeren, sa han at han ikke hadde vært inne i huset. Han forklarte at han hadde oppsøkt huset hvor drapet fant sted for å besøke en venn.

– Han var ikke hjemme og jeg haddde glemt min mobiltelefon. Da ble jeg sittende utenfor og ventet på ham, sa 43-åringen.

Mens han ventet, skal den avdøde 38-åringen ha kommet. Ifølge den tiltaltes forklaring skal han ha bedt om å låne penger, noe den tiltalte ikke ville gå med på. 

– Han begynte å dytte meg og ville låne penger. Etter en stund tok han frem en saks som han truet med. Han sperret veien for meg, sa tiltalte. 

Begynte å slåss

Etter hvert utviklet det seg til en slåsskamp mellom dem. Den drapstiltalte 43-åringen sa at han skadet seg da han tok saksen fra 38-åringen. Ha erkjente også at han kan ha påført den andre noen stikkskader i basketaket. 

Etter slåsskampen skal han ifølge egen forklaring ha gått bort fra eiendommen, og gjemt seg i noen busker et stykke unna. 

– Etterpå gikk jeg og la meg  på et rom over garasjen. Om morgenen ble jeg vekket av politiet. De spurte om de visste hvorfor de var der. Jeg sa jeg kanskje visste det, og da sa de at de hadde funnet en død mann i hagen, sa den tiltalte. 

Presset på håndavtrykk

43-åringen ble presset på sin forklaring da aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, overtok utspørringen.

– Kan du forklare hvorfor ditt håndtrykk i avdødes blod er inne i huset? Du har forklart at du ikke var inne i huset etter at du slåss med avdøde, spurte Stolt-Nielsen.

– Ja det er en sak som jeg har prøvd å forklare min advokat, det er noe jeg ikke har en anelse om. Jeg skjønner ikke det. Det er det eneste jeg ikke kan forstå i denne saken, sa 43-åringen. Jeg husker veldig godt da jeg fikk kjennskap til dette, at jeg sa at det ikke kan stemme at håndtrykket er avsatt i blod, sa tiltalte.

– Men det er det, konstaterte aktor videre

– Det kan jo være det, men da må det være mitt blod etter at jeg skadet meg på saksen, svarte 43-åringen.

– Mulig de har oversett noe

Statsadvokaten presset videre, og påpekte at det ikke var funnet noe blod på verandaen der han skal ha slåss med avdøde.

– Jeg vet ikke om blodet inne i huset og kan ikke si noe om det. Jeg har ikke sett blodet inne i huset selv. Det er mulig de har oversett noe, svarte 43-åringen.

– Kan du forklare hvordan avdøde fikk 17 stikk forksjellige steder på kroppen?

- Selvsagt har jeg tenkt på det. Jeg har kommet frem til at det ikke kan være meg. Jeg kan ikke svare på det, men har hatt mine egne tanker om det, svarte han.

– Du er tiltalt for drapet. Er det ett sted der du bør si hvem du tror har drept ham, så må det være her, sa statsadvokaten.

– Jeg har selvsagt trodd at det er de to andre, som tidligere også var siktet. Det har jeg sagt til min advokat og til etterforskerne. Men det er mine tanker, sa 43-åringen.

Voldsdom i hjemlandet

I sin utspørring ba statsadvokaten 43-åringen kommentere en dom fra hjemlandet Estland, der 43-åringen er dømt for å kutte en person i ansiktet med kniv.

– Har du stukket noen i ansiktet med kniv tidligere? spurte aktor. 

– Det var ikke jeg som gjorde angrepet, men jeg ble dømt for medvirkning fordi jeg var med den personen som gjorde det, svarte 43-åringen.

Norske myndigheter har fått en begjæring på utlevering av 43-åringen, slik at han kan sone ferdig dommen.

Da hans forsvarer Ole-Petter Grythe Hoff overtok utspørringen, ba han ham utdype blodavtrykket inne i huset.

– Det kan hende at jeg har vært inne i huset i løpet av natten. Men jeg husker ikke det, delvis på grunn av beruselse og delvis fordi jeg var oppskaket, sa 43-åringen.