VRAKET: UEFA-president Michel Platini og Musa Bility er foreløpig de siste kandidatene som er vraket til FIFA-toppjobben. FOTO: PATRICK B. KRAEMER /
VRAKET: UEFA-president Michel Platini og Musa Bility er foreløpig de siste kandidatene som er vraket til FIFA-toppjobben. FOTO: PATRICK B. KRAEMER /

Platini er ikke på listen over FIFA-presidentkandidater

Michel Platini og Musa Bility er ute av kampen om toppjobben i FIFA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprinnelig var det åtte kandidater til toppjobben som FIFA-president. Nå er det bare fem kandidater igjen. Det er klart etter at Michel Platini og Musa Bility (Liberias fotballpresident) er vraket. 

Ifølge FIFA har den etiske komiteen gått nøye gjennom kandidatene gjennom en integritetssjekk. Videre skriver organisasjonen at en av de andre kandidatene, Liberias fotballpresident Musa Hassan Bility, ikke besto denne testen. FIFA vil ikke kommentere hva spesifikt som er grunnen til at Bility ikke besto testen. Musa kan anke avgjørelsen til Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS).

FIFA skriver i sin pressemelding ingenting om hvorfor Platini ikke er en av de fem kandidatene. Platini vil bli vurdert av FIFA først etter at hans 90 dager lange suspensjon er over. Hvis Platini blir godkjent, har Infantino varslet at han vil trekke kandidaturet sitt.

De fem kandidatene som fortsatt er med i kampen om jobben er prins Ali Bin Al Hussein av Jordan, Sjeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, FIFAs tidligere generalsekretær Jerome Champagne, sørafrikanske Tokyo Sexwale og UEFAs generalsekretær Gianni Infantino.

I oktober besluttet Den etiske komiteen i FIFA å utestenge FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke i 90 dager.

Michel Platini, som også er (suspendert) visepresident i FIFA, mottok i 2011 en utbetaling fra FIFA-president Sepp Blatter på to millioner sveitserfranc (vel 17 millioner kroner). Dette skal være betaling for arbeid Platini gjorde for organisasjonen rundt årtusenskiftet.