Solberg: – Fint om vi nå blir kvitt Krekar

OSLO/VALLETTA, MALTA (TV 2) Over 12 år etter at norske utlendingsmyndigheter fattet vedtak om å sparke mulla Krekar ut av riket, kan det nå ende med at han må dra – til Italia. Statsminister Erna Solberg er godt fornøyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mulla Krekar er blant personene som nå er siktet i Italia for terrorplanlegging. Det er forhandlet frem en avtale mellom norske og italienske myndigheter som åpner for utlevering etter at en domstol har prøvd om vilkårene er oppfylt.

– Jeg kjenner innholdet i avtalen for lite til å gjøre en vurdering av om dette kan være saken som får Krekar ut fra Norge. Det må juridiske myndigheter gjøre. Men om dette betyr at Krekar forlater Norge så er det jo fint, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel og skal fredag fremstilles for tingretten som skal ta stilling til utleveringsspørsmålet.

Det var i 2003 at norske utlendingsmyndigheter første gang fattet vedtak om utvisning for irakeren. Siden da har han vært en torn i øyet for norske myndigheter.

Mulla Krekar viste «fingeren opp» da han i 2012 ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i forbindelse med truslene mot Høyre-leder Erna Solberg. 
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
Mulla Krekar viste «fingeren opp» da han i 2012 ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i forbindelse med truslene mot Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

I 2010 uttalte Krekar at dersom han blir drept når sendes ut av landet, vil andre kunne lide samme skjebne, og han navna blant andre Erna Solberg. To år senere ble han dømt i lagmannsretten til to år og ti måneders fengsel for disse truslene. 

– Jeg synes det er viktig at vi får gjennomført utleveringsvedtaket som er fattet for lenge siden. Men dette er en litt annen sak siden det handler om å utlevere til en straffesak i et annet land, ikke å sende ham tilbake til Irak, presiserer Solberg.

Alt tyder på at saken nå vil bli hasteekspedert gjennom byråkratiet og rettssystemet.

– I utgangspunktet er det ikke noen grunn til at vi ikke kan ha en relativt rask behandling av en begjæring om utlevering til et land som Italia. Det hadde blitt noe annet med et land utenfor den vestlige sfæren hvor det kreves en strengere vurdering.

Statsminister Erna Solberg er denne uken til stede på Malta i forbindelse med en konferanse om flyktningkrisen. FOTO: ANTONIO CALANNI / AP
Statsminister Erna Solberg er denne uken til stede på Malta i forbindelse med en konferanse om flyktningkrisen. FOTO: ANTONIO CALANNI / AP

Arbeiderpartiets Hadia Tajik jubler over nyheten:

– Hvis det er riktig at det er mulig å sende Krekar ut av Norge, er det gode nyheter, sier hun.

– Jo før, jo heller

Fremskrittspartiets tidligere formann Carl I Hagen har i en årrekke tatt til orde for at Krekar burde vært sendt til Irak til tross for at han skulle kunne risikere dødsstraff.

– Dette er en gledelig melding og jeg håper man nå får Krekar ut av landet. Han har altfor lenge vært en belastning og en fare for rikets sikkerhet. Personlig ville jeg likevel gått ut av konvensjonene og sendt ham tilbake til Irak. Det kan ikke være slik at en terrorist skal kunne oppholde seg i Norge fordi han har begått en handling i landet han kreves utlevert til som straffes med døden, sier Hagen.

Venstre-leder Trine Skei Grande understreker at norske myndigheter lenge har ønsket å sende Krekar ut av landet, men det må gjøres på riktig måte.

– Han er jo en borger som ikke er ønsket i Norge, så hvis noen andre ønsker å ha ham, så må vi sikre at rettssystemet går sin gang.

Justispolitisk talsmann Kjell-Ingolf Ropstad i KrF og Høyres justispolitiske talsmann Anders B. Werp er enige i at denne siste utviklingen viser at det internasjonale politisamarbeidet virker.

– Sånn skal systemet fungere. Dersom Italia ber om å få han utlevert, så regner jeg med at politiet oppfølger de ønskene. Krekar er jo en person som skulle vært returnert, men det har ikke vært mulig. Derfor har vi vært opptatt av å finne en løsning. Hvis han blir utlevert til Italia så synes vi det er greit. Jeg kan ikke se at det strider mot noen av konvensjonene siden Italia ikke vil henrette ham, sier Ropstad.

– Det er veldig positivt at Norge tydeligvis på en aktiv måte bidrar og deltar i det. Så vil tiden vise hva som kommer fram av etterforskning og en eventuell rettssak i Italia. Jeg er mest opptatt av det overordnede bildet og ikke personen. Vi trenger mer internasjonalt justis- og politisamarbeid. Jeg ser dette som et ledd i det, og det er positivt, sier Werp.

– Krekar har vært en torn i siden på norske myndigheter i en årrekke. Synes du det er bra at han nå kan bli sendt ut av landet?

– Ja, dersom det viser seg at det er riktig at han har bidratt til terrorplanlegging, er det definitivt bra at han blir straffeforfulgt i landet hvor han er siktet. Men her er det viktig å ta forbehold om utfallet av en rettssak, sier Werp.

«Farse!»

Senterpartiets justispolitiske talsperson Jenny Klinge håper Krekar-saken nå løser seg.

– Saken har nesten fremstått som en farse. Samtidig er det viktig at rettssikkerhetsprinsippet skal gjelde og at utleveringen skjer i henhold til internasjonale konvensjoner. For min egen del er det en grei løsning om dette kan føre til utlevering om de formelle kravene er på plass, sier Klinge.

Hun understreker sakens alvor med at siktelsen handler om terrorplanlegging.

– Det er det han driver med, det er det som er problemet med denne personen. Det er bra om siktelsen fører til utlevering og rettssak i Italia. 

  • Vilkårene for utlevering følger av utleveringsloven. Regjeringen har hjemmel i paragraf 26 til å inngå særskilt utleveringsavtale med fremmed stat om plikt til utlevering.