TERRORSIKTET: Her er Mulla Krekar fra den siste rettssaken i Oslo tingrett. Nå er han tiltalt på ny. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TERRORSIKTET: Her er Mulla Krekar fra den siste rettssaken i Oslo tingrett. Nå er han tiltalt på ny. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

TV 2 avslører: Hemmelig politiaksjon i natt
Mulla Krekar pågrepet – kreves utlevert til Italia

Mulla Krekar ble i natt pågrepet i fengsel, siktet i Italia for terrorplanlegging. Samtidig slo beredskapstroppen til mot to adresser i Østlandsområdet. To personer er pågrepet, får TV 2 opplyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle tre er begjært utlevert til Italia, i følge TV 2s opplysninger. De tre blir i morgen fremstilt for Oslo tingrett, hvor retten skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

– Sammen med beredskapstroppen har PST etter rettsanmondning bistått italienske myndigheter i pågripelse av tre personer og ransakinger i forbindelse med pågripelsene, sier pressetalskvinne Siv Alsen i Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2.

TV 2 vet at en av de pågrepne er Mulla Krekar. Den italienske avisen Repubblica melder at totalt 17 personer er pågrepet i saken. Tre av disse er pågrepet i Norge, og en av disse er altså mulla Krekar. Aksjonen har fått navnet «JWeb», og italiensk spesialpoliti har deltatt i aksjonen. 

– Dette er helt nytt for oss. Jeg fikk melding fra familien i dag tidllig og de fortalte meg at tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste ransaket boligen til familien klokken halv sju i dag tidlig. Utover det har jeg foreløpig ikke noen kommentar, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til TV 2.

Lengre etterforskning

Han har i lengre tid vært under etterforskning i Italia og han er nå siktet for terrorplanlegging, etter det TV 2 erfarer.

TV 2 får bekreftet at det nå foreligger en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar. Men det er retten som avgjør om vilkårene for utlevering er oppfylt.

Norske myndigheter har også etter det TV 2 vet jobbet intenst siden i fjor med å få til en utlevering til Italia.

Var i Italia i 92-93

I desember i 2003 var Mulla Krekar i et rettslig avhør i Oslo tingrett. Da ble han avhørt av italienske etterforskere og representanter for påtalemyndigheten i Italia.

Etterforskerne hadde mistanke om at gruppen Ansar al-Islam, som Krekar har ledet, og terrororganisasjonen Al-Qaida, samarbeidet om et nettverk for å rekruttere arabiske frivillige til den daværende kampen mot USA i Irak.

Den gang opplyste Krekars advokat til VG at Krekar hadde vært i Italia allerede i 1992–1993.

Hemmelige samtaler

Det har i lengre tid vært hemmelige samtaler mellom Norge og Italia om en utlevering av mulla Krekar, får TV 2 opplyst. Det foreligger nå en avtale mellom landene som gjør at Krekar kan utleveres om domstolen kommer frem til at vilkårene er oppfylt.

Mulla Krekar ble 30. oktober dømt til ett år og seks måneders fengsel for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Krekar ble pågrepet i februar og sitter i varetekt. Han har ennå ikke tatt stilling til om han anker dommen.

Poll: