Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Vi bør spille dristig, med stor risiko

Tidligere landslagssjef Egil Olsen kommenterer Norges sjanser før kveldens EM-thriller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er lenge siden Norge har spilt to så viktige landskamper.

Det hjelper ikke å vinne på Ullevaal hvis vi taper mer i Ungarn. Det er selvsagt viktig å vinne på hjemmebane, men det er klart bedre å vinne 1-0 enn 3-2. 0-0 er heller ikke håpløst.

Da kan konklusjonen lett bli at det er lurt å være forsiktig, og ikke spille med stor risiko. Men det kommer an på motstanderen, og Ungarn er svakere enn Italia og Kroatia. Ingen av spillerne spiller i de store ligaene, og de fleste spiller i Ungarn.

VI HAR BEDRE SPILLERE ENN UNGARN.

Det betyr at vi bør spille dristig med relativ stor risiko. Særlig gjelder dette i gjenvinningsfasen. Ingen i den bakre "firern" til Ungarn er vant til å spille mot et kvalitativt godt gjenvinningspress. Dessuten er ikke Ungarn noe godt kontringslag, de scorer målene sine mot etablert, eller på dødball.

Når det gjelder forsvarsspillet for øvrig, vil jeg anbefale å variere presshøyden.

Et ensidig høyt press er lettere å gardere seg mot, og det vil også gi færre muligheter for norske kontringer. Vi kommer neppe til å få altfor mange kontringsmuligheter, men de vi får må tas helhjertet.

Når det gjelder det etablerte angrepsspillet, vil de viktigste suksessfaktorene være bevegelse og balltempo. Dette er spesielt viktig fordi vi har spillere som ferdighetsmessig er bedre enn ungarerne. Vi møter sannsynligvis et lavtliggende ungarsk lag med liten avstand mellom leddene, og da er det lett å bli FOR omstendelige.

Vi må tørre å utfordre bakrom, vi må tørre å miste ballen for å utnytte vår aller viktigste suksess-faktor i denne kampen, nemlig gjenvinningsfasen. I denne fasen har vi også spillere med spisskompetanse, Alex Tettey, Stefan Johansen, Per Ciljan Skjelbred, Jo Inge Berget og Markus Henriksen (jeg regner med at disse spiller).

Angrep som starter på motstanders banehalvdel ender langt oftere i scoring enn angrep som starter på egen halvdel, enkelt og innlysende.

Kan vi tape kampen?

Naturligvis kan vi det. Ungarn scorer ikke mange mål, men de slipper heller ikke inn så mange. De kan score på dødball og på innlegg, ikke minst fra venstrefotede Balazs Dzsudzsak, men er ikke sterkere i lufta enn at Hovland og Forren bør rydde unna.

Min konklusjon er at Norge nesten er nødt til å vinne, dersom vi spiller opp mot vårt beste. Bekymringen ligger i at vi ikke har noen garanti for det. Sist vi så ut som et lag av høy europeisk klasse, var andreomgangen mot Kroatia.

La oss håpe på samme klasse mot Ungarn. Da skal de være sjanseløse.