Sverige innfører grensekontroller

Sverige innfører midlertidige grensekontroller fra og med torsdag klokken 12.  Det kan bety færre asylsøkere til Norge.– Svært positivt, sier justisminister Anders Anundsen (Frp). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige innfører grensekontroller fra og med torsdag klokken 12, opplyste innenriksminister Anders Ygeman på en pressekonferanse onsdag kveld.

Midlertidig

– Tiltaket er midlertidig og skal vare i ti dager, opplyser Ygeman.

– Migrationsverket er under ekstremt press, la han til under pressekonferansen onsdag kveld.

I første omgang er det trafikken over Öresundsbroen og fergetrafikken fra Danmark og Tyskland til Skåne som skal kontrolleres, ifølge Dagens Nyheter. Ygeman sier at danske, tyske og finske myndigheter er underrettet.

Bedre kontroll

Målet er ikke å minske antallet asylsøkere, men å få bedre kontroll, sier Ygeman til Expressen.

Den svenske regjeringen har tatt beslutningen etter en henvendelse fra Migrationsverket.

– Migrationsverket har bedt regjeringen om å gjenninføre grensekontroll. Politiet vurderer det slik at det foreligger en trussel mot orden og sikkerhet i riket. Og myndigheten for samfunnssikkerhet og beredskap gjør en lignende vurdering. Derfor mener vi at det er påkrevd med midlertidig grensekontroll, sier Ygeman til Expressen.

– Vi skal verne om asylretten og se til at de som kommer hit, får tak over hodet. I dag løser vi ikke oppdraget, sier Mikael Hvinlund i Migrationsverket.

POSITIV: Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
POSITIV: Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kan føre til færre asylsøkere til Norge

Han synes det vanskelig å si om kontrollen vil føre til færre ankomster til Sverige, men antyder at Norge og Finland kan få færre asylankomster via Sverige.

– Vi vet jo at det er en del mennesker som drar via Sverige til Finland og Norge. Med dette systemet må de ta et valg ved grensen, om de skal søke asyl eller ikke. Om de ikke skal søke asyl, må de snu, sier Hvinlund.

De som ankommer Sverige må ha innreisetillatelse til landet eller søke asyl. Det betyr midlertidig slutt på Sverige som transitland for asylsøkere.

– Det gjør at den som kommer til Sverige for å ta seg videre til Norge eller Finland har tre valg: Enten å bli i landet de befinner seg i, søke asyl i Sverige eller velge en annen reisevei til Norge eller Finland, sier innenriksminister Ygeman.

Anundsen: – Svært positivt

Norges justisminister Anders Anundsen (Frp) er svært positiv til at Sverige innfører midlertidig grensekontroll.

–  Vi innførte skjerpet grensekontroll, såkalt territorialkontroll, i Norge for mange uker siden og det har virket positiv. At Sverige nå innfører en viss skjerping av deres grensekontroll, kan også ha positiv effekt på asyltilstrømningen til Norge, sier Anundsen i en kommentar.

Han tror det er sannsynlig at færre kan bruke Sverige som transittland til Norge.

– Samtidig sier dette noe om de store utfordringene Schengen-samarbeidet står overfor. Manglende yttergrensekontroll fører til mer kontroll på de indre grensene. I dagens situasjon mener jeg slik indre grensekontroll kan være viktig også for å understreke det ansvar alle Schengen-land har for å registrere og stanse personer som ikke har lovlig opphold i Schengen. Vi vurderer fortløpende om vi bør trappe opp vår grensekontroll som følge av dette, står det i meldingen fra justisministeren.

Danmark avventer

Den danske regjeringen ser ingen grunn til å svare på Sveriges beslutning om å innføre grensekontroll, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

– Vi følger dette tett. Vi har en beredskap i Danmark, så vi kan skru opp grensekontrollen, og det kan skje raskt. Spørsmålet er om det er klokt, sier han til DR.

Onsdag strammet danske myndigheter ytterligere inn sin asylpolitikk på flere områder, blant annet ved å korte ned varigheten på asylperioden og varsle raskere hjemsendelse av asylsøkere som har fått avslag.

– Mens vi forsøker å finne internasjonale løsninger, er vi nødt til å innføre noen nasjonale tiltak, sier Rasmussen.

(TV 2/ NTB)