Telenor fristiller fire ledere

Fristilles mens korrupsjonssaken i Vimpelcom etterforskes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg til to tidligere styremedlemmer i VimpelCom, er også finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør På Wien Espen i Telenor fristilt fra sine jobber.

Ekstern granskning

– Vi ønsker en fullstendig gjennomgang, en undersøkelse av hele VimpelCom-saken. Vi ønsker å gjøre den eksternt og får hjelp av Deloitte til det. For å være helt sikre på at den gjennomgangen blir fullstendig objektiv, har vi valgt å fristille fire personer som har kjent til noen av bekymringene vi har reist opp gjennom tiden, sier konsensjef Sigve Brekke til TV 2.

Alle fire beholder lønn og andre betingelser mens de er fristilt, så lenge Telenors egen gransking i regi av Deloitte pågår.

Pågrepet på Oslo lufthavn

Tidligere VimpelCom-sjef Jo Lunder ble pågrepet på Gardermoen onsdag 4. november. Han er fortsatt siktet for korrupsjon, selv om han tirsdag ble løslatt.

Korrupsjonssiktelsen skal ha sammenheng med en overføring på 30 millioner dollar til en konto i Sveits som tilhører det usbekiske selskapet Takilant.

Utbetalingen skjedde i 2011, to måneder etter at Lunder hadde tiltrådt som sjef i selskapet.

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom, som nederlandsk politi mener betalte mer enn 700 millioner kroner i bestikkelser for å etablere seg i det usbekiske mobilmarkedet.

(TV 2/ NTB)