IKKE GOD NOK: Arne Jørgen Olafsen har ikke nok utdannelse til å bli politimester, en stilling han har hatt i ni år.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
IKKE GOD NOK: Arne Jørgen Olafsen har ikke nok utdannelse til å bli politimester, en stilling han har hatt i ni år.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Har vært politimester i ni år – blir ikke vurdert til toppjobb

Arne Jørgen Olafsen blir ikke engang vurdert som aktuell til politimesterjobben i det nye Øst politidistrikt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I ni år har han vært politimester i Follo politidistrikt. Ved nyttår gjennomføres politireformen og da slås distriktene Romerike, Østfold og Follo sammen til nye Øst politidistrikt. 27 politidistrikt skal bli til 12. Foreløpig er det kun ansatt politimestre i Oslo og Tromsø. 

Arne Jørgen Olafsen har søkt på jobben som sjef i det nye distriktet, men han er uaktuell. Politidirektoratet stiller krav om mastergrad, men Olafsen har kun vanlig politiutdannelse. 

– Min egen oppfatning er at jeg har noe å bidra med og at jeg kan være en god leder i Øst politidistrikt, sier Olafsen til TV 2.

Merkelig og skuffende  

Men: 

– Det skjedde ingenting da jeg søkte. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke blir vurdert, sier han. 

– Hva tenker du om det?

– Jeg opplever det som både merkelig og skuffende, men jeg har avfunnet meg med det. Det er mange andre spennende jobber i etaten, sier han og legger til: 

– Men jeg hadde blitt foretrukket å bli vurdert basert på hva jeg har oppnådd som toppleder og ikke basert på hva jeg mangler av formell utdannelse fra mange år tilbake, sier Olafsen. 

Bolstad reagerer 

I tillegg til krav om mastergrad, ønsker Politidirektoratet fortrinnsvis at søkerne har avlevert juridisk embetseksamen. 

Kravene får Politiets Fellesforbund til å reagere. 

– Slik man kan tolke annonsene, er det faktisk politimestre som i dag gjør en god jobb, men som ikke står på startstreken i søknadsprosessen.

– Hva tenker du om det? 

– Det er å gå inn i fremtiden med ryggen først, sier leder Sigve Bolstad. 

– Et rimelig krav

Politidirektoratet ønsker ikke å stille til intervju med TV 2, men de opplyser følgende i en e-post: 

– Det er rimelig å kreve master for personer som skal sitte i tunge lederposisjoner.

De viser også til at det stilles krav om «god resultatoppnåelse», «bred ledererfaring» og «erfaring fra omstillingsprosesser». Men det er altså ikke et krav om at søkerne må være politiutdannet. 

– Ved den endelige utvelgelsen, er det summen av hvor godt kandidatene møter kravspesifikasjonene som avgjør hvem som blir tilsatt, opplyser Politidirektoratet i e-posten.