LYKKELIGE TIDER: Katrine Lunde og Thorir Hergeirsson etter semifinalen i OL i London. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LYKKELIGE TIDER: Katrine Lunde og Thorir Hergeirsson etter semifinalen i OL i London. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det får meg til å tenke at det ikke nødvendigvis er sportslige årsaker til vrakingen

Å vrake Katrine Lunde kan bli en genistrek, men det kan også komme tilbake og bite Thorir Hergeirsson i baken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thorir Hergeirsson sjokkerte ikke bare Håndball-Norge, men hele håndballverden da han valgte å utelate Katrine Lunde fra VM-troppen sin.

For selv om det lenge har vært spekulasjoner om hvem av målvaktene som ikke ville få være med til Danmark, så har det aldri vært nevnt at det ville bli Lunde. Spørsmålet har vært hvem av Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg som ville bli med Lunde i troppen.

Etter et så kontroversielt uttak, så er det litt gøy å prøve å se inn i hodet til landslagssjefen. Prøve å finne ut hva som ligger til grunn for avgjørelsen hans.

For min del er det kul umulig å finne noen sportslige kriterier for vrakingen. Selv sier han at magefølelsen hans sa at den beste løsningen var Grimsbø og Solberg. Men hvordan er den magefølelsen i dag, når han har sett alle reaksjonene som er kommet på uttaket? Det har i hvert fall aldri vært større press på de norske målvaktene før et mesterskap enn det er nå.

Jeg håper for all del at Lunde har fått en bedre forklaring fra landslagssjefen. Hadde jeg vært Norges ubestridte førstevalg i en årrekke og fått beskjed om at jeg ble vraket på bakgrunn av en magefølelse, så ville jeg sett på det som respektløst.

Men la oss prøve å sette oss i Hergeirssons situasjon, og prøve å forstå hva som fikk ham til å vrake målvakten som har vært regnet som en av verdens aller beste de siste elleve årene.

Det er ikke umulig at han har tenkt at paret Grimsbø og Solberg i sum blir bedre enn et målvaktsteam med Lunde som et klart førstevalg. For jeg har vanskelig for å se for meg at Lunde kunne vært noe annet enn et soleklart førstevalg dersom hun var med.

De to andre vil ikke ha noen problemer med å dele på spilletiden. Men det spørs om man ville fått det beste ut av dem dersom de først og fremst skulle spille mot Puerto Rico og Kasakhstan.

Det er ingen liten gambling Hergeirsson tar ved å vrake sin beste målvakt. For en skal ikke undervurdere den respekten Lunde nyter ute blant motstanderne.

Hun er en burvokter som vokser i målet i kraft av den hun er. Hun har en aura som gjør at hun tar bort noen prosent av selvtilliten til dem som spiller mot henne bare med sin tilstedeværelse. Du tar ikke en halvgod sjanse dersom Lunde står i målet. Hun er nok den eneste norske målvakten som er med i forhåndsanalysene til de ulike trenerne.

Målvaktsposisjonen er spesiell i så måte. Det er ingen annen posisjon i håndball der de mentale ferdighetene er viktigere. Det er ikke uten grunn at så mange av de aller beste målvaktene har vært godt oppe i årene. Cecilie Leganger, Lene Rantala, Tomas Svensson, Steinar Ege, Thierry Omeyer er bare noen eksempler på at erfaring bare er en fordel når kroppen fortsatt fungerer.

Den respekten som Lunde nyter hos motstanderne, har verken Grimsbø eller Solberg. De er begge gode målvakter, men det er ikke uten grunn at det var jubel både i Danmark og Ungarn da de fikk høre at Lunde ikke er med til VM. De ser nå Norge som en overkommelig oppgave dersom de møtes i mesterskapet.

Jeg merker meg at både Hergeirsson og målvaktstrener Mats Olsson sier at de to andre har vært bedre denne sesongen. At Lunde har vært litt opp og ned. Men har hun ikke alltid vært det? Lunde er en vinnerskalle, som alltid løfter seg i de store kampene. Jo nærmere gullet hun kommer, jo bedre spiller hun. Er det noen som har sett henne spille en dårlig finale?

En målvakt som står og skriker opp i ansiktet på motspillerne etter en redning kan være det som vipper en kamp i Norges favør. Den selvtilliten har verken Grimsbø eller Solberg.

Det er mulig Lunde har vært litt ustabil så langt i sesongen, og det er lett for landslagsledelsen å gjemme seg bak det. Men tar du de to andre inn i bildet, så spørs det om de har prestert noe bedre.

Solberg har ikke hatt sjansen til å spille Champions League denne sesongen. For henne har den danske ligaen vært arenaen hun har kunnet vise seg frem på. Hun har gjort det bra, men sier selv til dansk TV 2 at hun ikke har vært helt fornøyd med prestasjonene sine for Team Tvis Holstebro denne sesongen.

Når jeg snakker med folk rundt Györ, så er det en ting de ikke er fornøyd med denne sesongen og det er målvaktsspillet. De mener klubben har manglet en verdensklassemålvakt etter at Lunde forlot klubben, og at duoen Grimsbø/Eva Kiss ikke har prestert på det nivået man har ønsket denne sesongen.

Hvis verken Solberg eller Grimsbø har levert topprestasjoner denne sesongen, hvor dårlig har da Lunde vært? Jeg har ikke latt meg skremme av det jeg har sett av henne i Champions League i hvert fall.

Men det var en annen ting Hergeirsson sa etter uttaket som jeg også bet meg merke i. Han uttalte at «det ikke var alt de kunne si på tv».

Det får meg til å tenke at det ikke nødvendigvis er sportslige årsaker til vrakingen.

For det er ikke nødvendigvis bare blant motstanderne Lunde kan skape en form for ærefrykt. 

Norge drar til VM med en rekordung tropp. Med Karoline Dyhre Breivang borte, så skal det kjøres inn et helt nytt kapteinsteam. Der «Karo» har holdt orden i rekkene de siste ti årene, er det nå trolig Stine Bredal Oftedal som skal ta denne rollen.

Det er nok lettere å bygge selvtillit i denne rollen med et ydmykt målvaktsteam rundt seg. Det er ikke alle som har like lett for å ta en lederrolle overfor en man har sett opp til mens man fortsatt ikke hadde begynt å bruke klister på ballen.

Hergeirsson har alltid vært en lagbygger av rang. Det er flere ganger han ikke nødvendigvis har tatt ut den beste spilleren i en posisjon. I stedet har han sett på gruppedynamikken og hvordan han tror laget som helhet vil prestere best.

For mye av jobben gjøres på hotellet mellom kampene. Det er der fundamentet for prestasjonene bygges.

Og til sommeren kommer det et OL. Det er ikke umulig at dette er det store målet denne sesongen.

Nå kan det nye kapteinsteamet finne rollene sine uten en målvakt som krever mye av omgivelsene sine. Spørsmålet er bare om det kan bli for koselig?

Landslagssjefen har alltid vært opptatt av å ha kontinuitetsbærere i troppen sin. Før dette mesterskapet har han mistet Dyhre Breivang og Linn-Kristin Riegelhuth-Koren. I tillegg valgte han å vrake Lunde og Ida Alstad.

Det gjør at det strengt tatt bare er Camilla Herrem og Heidi Løke igjen av den eldre garde. Grimsbø hører vel til i den kategorien, men bortsett fra i OL i London har hun hatt en veldig perifer rolle i de norske fremgangene. Det har stort sett handlet om Lunde helt bakerst. Det kan bli spennende å se hvordan det slår ut i dette mesterskapet.

Vrakingen av Lunde kan vise seg å være en genistrek av Hergeirsson. Men dersom Norge ikke spiller finale i Herning 20. desember, så er jeg redd dette uttaket fort kommer og biter ham i baken.