TAR GREP: Bjørn Fridfeldt, regiondirektør for UDI Nord, forteller at asylsøkerne som er anklaget for å ha antastet en 12-åring, skal langt bort. FOTO: NORA LIE / UDI
TAR GREP: Bjørn Fridfeldt, regiondirektør for UDI Nord, forteller at asylsøkerne som er anklaget for å ha antastet en 12-åring, skal langt bort. FOTO: NORA LIE / UDI

UDI-direktør om asylsøkere som antastet jente (12): – De skal langt vekk fra Alta!

Utlendingsdirektoratets regiondirektør reagerer kraftig etter at to unge asylsøkere skremte jente i Alta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Altaposten som først skrev om hendelsen der to unge asylsøkere fulgte etter og til slutt tok tak i en 12 år gammel jente, før et vitne grep inn og stoppet situasjonen.

Onsdag ble det klart at de to asylsøkerne, som skal være 16 år gamle, blir sendt vekk fra Alta.

– De skal langt vekk, den ene til Troms og den andre nedover i Nordland. De skal unna Alta, sier Bjørn Frifeldt, som er regionsdirektør i UDI, til TV 2.

Han forklarer at det er tre hensyn som veier tungt og som fører til at de to asylsøkerne både skilles og flyttes vekk.

– For det første skal jenta vite at de er borte og at hun ikke behøver å treffe dem igjen.  For det andre skal de andre beboerne vite at de som har stigmatisert dem er borte, forklarer Frifeldt.

– Snakker med ungdommene

Den tredje årsaken til flyttingen handler om de to asylsøkernes egen sikkerhet.

– Vi må også ta hensyn til at hendelsen har satt i sving sterke følelser og at det i kommentarfeltene har oppstått nærmest lynsjestemning, sier UDI-direktøren.

UDI-direktøren erkjenner at det eksisterer kulturelle utfordringer når asylsøkere skal møte lokalbefolkningen.

– Vi har hatt fokus på dette og de ansatte på mottakene snakker med ungdommene om at det ikke er forbudt å ta kontakt, men at å springe etter en 12-åring, det er skremmende oppførsel, sier Frifeldt.

Han understreker at det ikke har kommet meldinger om andre slike hendelser i forbindelse med de mange tusen nyankomne asylsøkerne til regionen.

Ung mann i bil grep inn

Det var da jenta var på vei hjem fra skolen at de to unge asylsøkerne kontaktet henne. En ung mann i en bil utenfor matbutikken observerte hva som foregikk, skriver Altaposten. Han kjørte etter de tre, og da guttene skal ha blitt fysiske grep han inn.

– De trakk i klærne hennes og ville ha henne med seg. Hun forsøkte å lyve om at venninnen bodde i et av husene like vel, men de bare fortsatte å trekke henne med seg, forteller jentas far til Altaposten.

De to mistenke er avhørt.

– Jeg vil ikke gå i detaljer på hva som har skjedd, men jeg kan bekrefte at vi har to mistenkte, sier politiets etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen i Alta.

Politiet omtaler hendelsen som at guttene har tatt kontakt med tolvåringen på en utilbørlig måte.