Erna om flyktningstrømmen: Advarer afrikanske land om kutt i bistand

VALETTA, MALTA (TV 2): Statsminister Erna Solberg (H) deltar på toppmøte for å takle migrasjonskrisen. Hun sier afrikanske land må ta imot egne returnerte borgere, om de fortsatt skal få bistand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Solberg møter stats- og regjeringssjefer fra 60 europeiske og afrikanske land.

Hun sier at afrikanske land må ta imot egne returnerte borgere dersom de fortsatt skal få bistand.

– Med de fleste land som vi gir bistand, er det en forutsetning at de også tar imot sitt eget lands befolkning tilbake igjen, sier Solberg like før den offisielle åpningen av toppmøtet.

– Dette er noen av kravene man må stille til at man følger «good governance» eller gode styremuligheter. Derfor er det en inngang til dialogen. Vi truer ikke med kutt, men vi gjør oppmerksom på at det er en del av dialogen og handlingsrommet blir mindre og det er et tegn på om det er godt styresett i et land tar imot sine egne borgere, fortsetter Solberg.

TOPPMØTE: Erna Solberg poserer sammen med blant andre Storbritannias statsminister David Cameron, Frankrikes president Francois Hollande og president for Det europeiske råd, Donald Tusk. FOTO: ANTONIO CALANNI /AP
TOPPMØTE: Erna Solberg poserer sammen med blant andre Storbritannias statsminister David Cameron, Frankrikes president Francois Hollande og president for Det europeiske råd, Donald Tusk. FOTO: ANTONIO CALANNI /AP

– Mye penger

Hun ønsker at toppmøtet skal jobbe for å få på plass en felles politikk for å returnere ulovlige innvandrere og asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse.

– Nå ser vi mange land bruke veldig mye penger på saksbehandling av innvandrere og flyktninger. Dermed blir det enda vanskeligere å støtte og å bidra til utvikling. Vi må finne en balansegang også når det gjelder retur, sier Solberg.

Møtet har vært planlagt siden folkevandringen over Middelhavet tok seg opp i vår.

Vil bytte penger mot returavtaler

Ifølge tall fra den Internasjonale Migrasjonsorganisasjonen IOM har 140 000 migranter og flyktninger krysset Middelhavet fra Afrika til Italia.

Eritreere utgjør den største gruppen, sammen med nigerianere og migranter fra Sudan og Sør-Sudan.

Europeiske ledere vender seg nå mot de afrikanske landene, i et forsøk på å bremse strømmen av migranter og asylsøkere. 

EU vil be de afrikanske landene om å godta å ta tilbake økonomiske flyktninger fra Europa. I bytte vil EU tilby et milliardfond, som er rettet mot krigs-, og konfliktområder, men også mot særlig fattige afrikanske land.

Ønsker felles asylregler
Men EUs plan møter også motstand. Den afrikanske diasporaen i Europa bidrar med enorme pengesummer som blir sendt tilbake til familier i hjemlandet.

Afrikanske ledere er også opptatt av det de opplever som ulike asylregler for mennesker som flykter fra krigen i Syria, sammenlignet med dem som flykter fra krig og konflikt i afrikanske land.

Löfven ønsker ny dublinavtale

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) vil forkaste dagens Dublin-regler som regulerer asylsøkerprosessen i EU og erstatte de med et nytt system.

Sammen med blant andre landene Tyskland og Østerrike, ønsker Sverige at dagens dublinsamarbeid skal endres. Ifølge kilder SVT har snakket med, skal flyktninger kunne søke asyl i hele EU og ikke til spesielle land, som i dag. Dette skal skje ved EUs yttergrense. De asylsøkende skal deretter fordeles i Europa etter kvoter.

Fordelingen skal skje via såkalte hotspots ved de ytre EU-grensene.

– Vi trenger en ny organisering for hvordan Europa skal ta ansvar. Det innebærer at vi må lage såkalt hotspots, og det betyr en ny dublinavtale, sier den svenske statsministeren. 

Lover lettere arbeids-, og utdanningsvisum
EU-lederne vil også holde et separat møte på Malta. Det er ventet at EU-kommisjonen lanserer et gigantfond på 18 milliarder kroner for Afrika, men medlemslandene har ikke stått i kø for å love penger til fondet.

Planen omfatter også at Europa skal kunne sende tilbake migranter til Afrika, men samtidig åpne opp for at det skal bli lettere å skaffe seg arbeids-, eller utdanningsvisum fra Afrika til Europa.

Ifølge IOM har neste 780 000 mennesker så langt i år tatt den farlige ferden over Middelhavet til Europa, de aller fleste fra Midtøsten eller Afrika. Over 3400 har omkommet eller er savnet i forsøket på å nå Europa.

(TV 2/ NTB)