HAR OPPHOLD I RUSSLAND: 20 år gamle John fra Afghanistan har bodd i Russland mesteparten av livet. FOTO: TV 2
HAR OPPHOLD I RUSSLAND: 20 år gamle John fra Afghanistan har bodd i Russland mesteparten av livet. FOTO: TV 2

Afghanske John (20) har bodd i Russland i 15 år – nå er han i Norge for asyl 

KIRKENES (TV 2): Han har gyldig opphold i Russland, men ankom Norge onsdag. Det er slike tilreisende regjeringen vil endre loven for å returnere i ekspressfart. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20 år gamle John er opprinnelig fra Afghanistan, men har bodd de siste 15 årene i Barnaul sør i Russland. 

Tirsdag kom regjeringen med et nytt lovforslag som skal sikre at asylsøkere med opphold i Russland ikke får sine søknader realitetsbehandlet i Norge. Dermed kan det kreves raskt retur – eller at asylsøkerne blir snudd på grensen til Norge. 

Visste ikke om loven

– Er du klar over det nye lovforslaget?

– Nei, det har jeg ikke hørt noe om, sier 20-åringen som ankom Norge onsdag. 

Han har gyldig opphold i Russland og det kan frata ham muligheten til å bli vurdert som asylsøker i Norge. Han frykter å bli rammet av lovforslaget som diskuteres på Stortinget i disse dager.

– Ja, det er jeg selvfølgelig redd for. Men jeg skal prøve å snakke min egen sak så godt som mulig og få dem til å forstå hvordan jeg har det i Russland. 

– Hvordan har du det i Russland da? 

– Jeg har ikke arbeid i Russland. Det er ingenting å gjøre for meg der selv om jeg har fullført videregående skole. Det er krisetilstand der, sier John. 

– Men du blir ikke forfulgt eller føler deg truet?

– Nei, men jeg har fryktet at de ville utvise meg før eller siden, derfor er Norge er sted jeg håper jeg kan få bli i, sier 20-åringen.

Mange slipper ikke over grensen

I løpet av denne uken skal de andre partiene ta stilling til regjeringens hastetiltak, og med flertall på Stortinget kan loven tre i kraft fra neste uke. 

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) blir åpenbart grunnløse asylsøkere ved Storskog daglig bedt om å snu. I oktober ble elleve personer med ulovlig opphold returnert til Russland. Åtte av disse ankom Norge over Storskog.

– Politiet har en samtale med potensielle asylsøkere på grensen, og snur flere hver dag, etter at de har fått en realitetsorientering om at de ikke kan forvente å få innvilget asyl i Norge, sier Sjef PU, Kristin Ottesen Kvigne.

– Russland er trygt

Til tross for den minimale sjansen for å få opphold i Norge og i fare for å bli utsatt for den nye loven, er afghanske John positiv. Han ankom det nye mottakssenteret på Høybuktmoen i Finnmark onsdag – samme dag som senteret åpnet. 

På åpningen var blant annet statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) fra justis- og beredskapsdepartementet. Han mener Russland er et trygt nok. 

– Vi må sørge for å få behandlet sakene så raskt som mulig, og få sendt dem tilbake til Russland, som er et trygt land, sier Kallmyr. 

Av asylsøkerne som kommer over den russiske grensen har omlag ti prosent gyldig opphold i Russland, og majoriteten vil derfor falle utenfor den nye potensielle loven.