FLERE TIL BORDS: Kong Carl Gustav er positiv til å huse asylsøkere. Her flankert av prinsesse Victoria, prins Daniel og Dronning Silvia. FOTO: AP
FLERE TIL BORDS: Kong Carl Gustav er positiv til å huse asylsøkere. Her flankert av prinsesse Victoria, prins Daniel og Dronning Silvia. FOTO: AP

Svenskekongen åpner for å innkvartere asylsøkere

Den svenske regjeringen kan ikke lenger love at alle asylsøkerne får tak over hodet, men nå får de uventet hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske utlendingsmyndigheter venter at antallet asylsøkere i år vil ligge på mellom 140.000 og 190.000, hvorav minimum 29.000 er barn som kommer alene.

Flyktninger og migranter strømmer fortsatt inn til landet og det er et akutt behov for flere asylmottak over hele Sverige.

Den svenske regjeringen kan nå ikke lenger garantere at alle som kommer får tak over hodet, men nå kan de få uventet hjelp fra den svenske kongefamilien.

Kong Carl Gustav funderer nemlig på hvordan hoffet kan hjelpe til i den akutte flyktningkrisen og åpner for å finne lokaler som kan anvendes som bosteder for asylsøkere, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

Ifølge avisen vil Kongen se positivt på en henvendelse fra Statens fastighetsverk, som formelt eier de eiendommer Kongen disponerer, om å innkvartere asylsøkere i noen av disse.

– I utgangspunktet er dette en kjempegod ide for å utnytte lokaler som ikke brukes, sier Johan Zetterberg, direktør i Statens fastighetsverk til Dagens Nyheter.

Men ikke Stockholm slott

Slottet har tidligere avvist at det er aktuelt å bosette flyktninger på Stockholms slott.

– Stockholm slott er ett av Sveriges viktigeste turistmål, er i tillegg museum og arbeidsplass for veldig mange mennesker, sier Margareta Thorgren, informasjonssjef ved Slottet til Dagens Nyheter.

Derimot sier hun at Kongen er åpen for andre kreative forslag, og ser det som naturlig at det kommer et initativ fra fastighetsverket som formelt eier Kongens eiendommer.

Om forvaltningsmyndigheten finner en passende eiendom som Kongen disponerer sier Thorgren at de vil ta det opp og diskutere det med kongefamilien.

Positiv til å låne ut lokaler

På spørsmål om Kongen vil kunne låne ut lokaler til flyktninger bekrefter hun at Slottet er positivt innstilt til det.

– Javisst, vi synes det er en kjempegod idé å utnytte lokaler som ellers ikke brukes, men vi må ta forbehold når det gjelder kulturell verdi. Jeg har litt vanskelig for å se hva som kunne passe som bosted for flyktninger om man tenker på den kongelige disposisjonsretten. De fleste har en høy kulturhistorisk verdi så vi må nok gå dypere inn i spørsmålet om hva som kunne bli aktuelt, sier Thorgren.

Forvalter 1800 eiendommer

Statens fastigheter har tidligere laget en liste over eiendommer som kunne passe som asylmottak, men listen inneholdt ingen av de eiendommer den svenske kongefamilien disponerer.

– Om Kongen som har disposisjonsrett kommer til oss så har vi en positiv innstilling, sier Zetterberg.

Det svenske hoffet og kongefamiliens veldedighetsstiftelser forvalter over to milliarder svenske kroner, noe av disse har hittil blitt brukt som bidrag overfor flyktninger.

Statens fastighetsverk forvalter over 1800 eiendommer, deriblant et stort antall slott, museer, teaterbygninger, historiske forsvarsverk, kongsgårder, regjeringsbygg, ambassader og parker for den svenske stat.