FØRSTEMANN: 31 år gamle Nima fra Iran er en av de første som ble sluset inn i det nye mottaksapparatet på Høybuktmoen utenfor Kirkenes.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
FØRSTEMANN: 31 år gamle Nima fra Iran er en av de første som ble sluset inn i det nye mottaksapparatet på Høybuktmoen utenfor Kirkenes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Mottak bygget i rekordfart: – Drar til Iran hvis jeg ikke får opphold i Norge

KIRKENES (TV 2): Nima (31) er den første som ankom det nye ankomstsenteret i Finnmark, som skal sørge for effektiv behandling og rask retur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et nytt mottakssenter er bygget på rekordfart for å kunne huse alle asylsøkerne som den siste måneden har strømmet over grensen fra Russland. Senteret på Høybuktmoen i Finnmark har plass til 600 asylsøkere og åpnet onsdag. 

Men de første asylsøkerne ankom allerede mandag denne uken. 31 år gamle Nima fra Iran er en av de første asylsøkerne som ankom senteret allerede to dager før offisiel åpning. 

– Jeg har reist fra Iran til Moskva, videre til Murmansk og Nikel, før jeg kom til Norge. 

Han har brukt totalt tre dager på reisen. 

Frykter Russland

Han har reist alene og har betalt 1500 dollar, knappe 13.000 kroner, for reisen til Norge. Nima var ikke lengre enn 15 timer i Russland før han syklet over grensen, og han søkte dermed ikke opphold i nabolandet.

– I Norge kan jeg få bedre livskvalitet. Jeg ville til Norge fordi jeg ble tipset av vennene mine. Men det er kaldt her, sier han og ler.

Han hadde planen klar, men hvis han ikke får opphold i Norge, slik han håper, så vil han heller tilbake til Iran fremfor å velge Russland.  

– Selv om det bare er 150 meter mellom den norske og den russiske grensestasjonen, så er det mye mer som skiller. Norge har så mye mer og jeg kan få bedre livskvalitet her, sier 31-åringen.

Fornøyd

Det nye ankomstmottaket består av ulike brakkebygg og er primitivt innredet, men selv om standaren er enkel er Nima takknemmelig for oppholdet – selv om det bare vil bli kortvarig. 

– Uansett hva jeg kommet til, så er alt bra nok for en person som meg som flykter til Norge. Det er mer enn godt nok, sier 31-åringen.

Asylsøkerne på senteret må ut etter tre døgn, og da er det usikkert hva fremtiden til Nima vil bringe.