IKKE LIVSTEGN: PST har ikke registrert livstegn fra Abdul Hakim Sanchez Hammer på lang tid. Foto: Skjermdump
IKKE LIVSTEGN: PST har ikke registrert livstegn fra Abdul Hakim Sanchez Hammer på lang tid. Foto: Skjermdump

PST: Ingen livstegn fra norsk IS-kriger på svært lenge

Ber ikke lenger om at ekstremistens penger holdes fryst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kommer ikke til å be om at de økonomiske ressursene til den norske IS-krigeren Abdul Hakim Sanchez Hammer holdes fryst lenger, melder NRK

– PST har besluttet at vi ikke vil be om å fryse midlene til Hammer på nytt fordi vi ikke har fått livstegn fra ham på svært lenge, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til NRK. 

Han kan likevel ikke bekrefte at Hammer er død. 

Mindre risiko for IS-angrep

I slutten av oktober opplyste PST at det er mindre risiko for IS-angrep i Norge. 

– Dette skyldes primært endringer knyttet til de norske ekstremistmiljøene. 18 personer fra miljøene er mest sannsynlig drept i Syria, mens ni er varetektsfengslet og siktet for terrorrelatert kriminalitet, sier Siv Alsén i PST.

– Dette innebærer at miljøene totalt sett fremstår som noe svekket, sier Alsén.

Blant dem med mest kamperfaring

Hammer har norsk far og filippinsk mor, og er født og oppvokst i Østfold. For tre år siden konverterte han til islam og byttet navn fra Torleif Angel til Abdul Hakim. I slutten av desember i 2013 reiste han plutselig til Syria. Han har kjempet for IS i Syria eller Irak og han er blant dem med mest kamperfaring fra Norge.

Han har selv skrevet på Facebook at han holder med IS (tidligere ISIS). Han skal også ha giftet seg under oppholdet i Syria.

– Vi gjør dette for å forsøke å hindre at penger går til terrorvirksomhet, samt at det ligger en varslingsinnretting som gjør at vi får informasjon om kontobevegelser, sa kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til TV 2 da kontoen ble fryst i fjor.