ALLE KORTENE PÅ BORDET: Korrupsjonssiktede Jo Lunder møtte pressen i lokalen til sin advokat Cato Schiøtz. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ALLE KORTENE PÅ BORDET: Korrupsjonssiktede Jo Lunder møtte pressen i lokalen til sin advokat Cato Schiøtz. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

KORRUPSJONSSKANDALEN:

Kjendisadvokat slakter korrupsjonssaken mot Jo Lunder

Min klient har ingenting å skjule, fastslår forsvarer Cato Schiøtz om ekssjefen i Vimpelcom. Han er sterkt kritisk til Økokrim som han mener fortiet Jo Lunders holdning til satsingen i Usbekistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Korrupsjonssiktede Jo Lunder, som tirsdag slapp ut fra varetekt etter at også Borgarting lagmannsrett kom fram til at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham, møtte pressen sammen med advokatene Cato Schiøtz og Nils Christian Langtvedt onsdag ettermiddag.

Jo Lunder (t.h.) før pressekonferansen onsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Jo Lunder (t.h.) før pressekonferansen onsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Lunder sier han føler han gjorde det han kunne for å følge opp mistankene om korrupsjon i Vimpelcom.

– Jeg føler jeg har gjort det jeg kunne. Jeg ser ikke hva annet jeg kunne gjort, sier Lunder.

– Jeg har respekt for etterforskningen, men vil ikke gå inn i for mange detaljer i saken, sa Jo Lunder på pressekonferansen.

Desto tydeligere var hans forsvarer, kjendisadvokat Cato Schiøtz i Advokatfirmaet Schjødt:

– Han har intet å skjule og mener at jo mer offentlighet og mer transparens det blir rundt hans rolle, dess mer tjener det hans sak, åpnet Schiøtz.

Han kalte saken spektakulær, og la til at mange har brukt ordet sensasjonell om det faktum at Økokrim ikke fikk medhold i begjæringen om varetektsfengsling.

Og enda sjeldnere skjer det at retten faktisk tar stilling til om det er skjellig grunn til mistanke.

– Det er helt spesielt at retten ut fra sin vurdering mener at det ikke engang er sannsynlighetsovervekt, sa Schiøtz og la til at det må være 95-98 prosents sannsynlighet for skyld for at man skal bli dømt i en straffesak: Beviskravet er at skyld må være bevist utover enhver rimelig tvil.

Det var onsdag i forrige uke at politiet slo til og pågrep Jo Lunder da han landet på Gardermoen.

Korrupsjonssiktelsen mot Lunder skal ha sammenheng med en overføring på 30 millioner dollar til en konto i Sveits mens Lunder som tilhører det usbekiske selskapet Takilant. Utbetalingen skjedde i 2011, to måneder etter at Lunder hadde tiltrådt som sjef i selskapet.

(NTB)