Politiets teori: Hærverk mot asylmottak i Nord-Trøndelag var rasistisk motivert

STJØRDAL (TV 2): Politiet mistenker at planen var å tenne på Hegratunet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alarmen gikk like over midnatt natt til søndag. Da politiet kom fram til det nedlagte eldrehjemmet Hegratunet i Stjørdal oppdaget de omfattende skadeverk. 

Flere steder var sluker tettet igjen og rennende vann satt på. Skadeverk var gjort på røykvarslere, og i kjelleren var det forsøkt å åpne alle vannkranene. Trolig har de, eller dem, som var i bygget forsøkt å sette på sprinkelanlegget for å gjøre mest mulig skade.

SABOTERTE VANNTILFØRSEL: På dette badet var proppen satt i vasken mens vannet rant for fullt. Flere steder var også dusjene satt på.  FOTO: POLITIET / POLITIET
SABOTERTE VANNTILFØRSEL: På dette badet var proppen satt i vasken mens vannet rant for fullt. Flere steder var også dusjene satt på. FOTO: POLITIET / POLITIET

Hegtratunet skal tas i bruk som mottak for unge, enslige asylsøkere. 

Tror det er rasistisk motivert

Politiet jobber ut fra tre teorier om hvorfor noen har gått løs på det planlagte asylmottaket:

BRØT SEG INN: Personen, eller personene, som står bak ødeleggelsene tok seg inn denne verandadøren. Politiet er interessert i tips og vitner.  FOTO: POLITIET / POLITIET
BRØT SEG INN: Personen, eller personene, som står bak ødeleggelsene tok seg inn denne verandadøren. Politiet er interessert i tips og vitner. FOTO: POLITIET / POLITIET

– Vi har tre teorier vi jobber utfra. At motivet er rasistisk fordi det er planlagt asylmottak i bygget, at det er gjort for å oppnå vinning og at det bare er rampestreker. At det har en sammenheng med det planlagte asylmottaket er den sterkeste teorien, men etterforskningen vil vise om det stemmer, sier Tore Sparby, etterforskningsleder i Nord-Trøndelag politidistrikt til TV 2.

Ville tenne på

Politiet mener også at gjerningspersonene ble avbrutt før de klarte å gjennomføre hele planen de hadde. Planen deres kan ha vært å tenne på hele bygningen.

– Det kan være at dette er en del av forberedelsene hvis du har tenkt å tenne på bygget etter først å ha ødelagt vanntilførselen, sier Sparby.

Krimteknikere har gjort flere funn i bygningen som kan lede politiet til gjerningspersonene.

Omfattende hærverk var gjort på det nedlagte eldrehjemmet. Her er en brannvarsler revet ned.  FOTO: POLITIET / POLITIET
Omfattende hærverk var gjort på det nedlagte eldrehjemmet. Her er en brannvarsler revet ned. FOTO: POLITIET / POLITIET

– Vi har et godt håp om at vi skal oppklare denne saken, sier Sparby til TV 2.

Det var naboer som varslet om at alarmen gikk. Vannet ble skrudd av såpass kort tid etter at skadene ikke er veldig omfattende.

– At alarmanlegget var oppe og gikk, reddet det hele, sier Paul Troseth, tidligere vaktmester ved Hegratunet, til TV 2.

– Dette er langt mer enn rampestreker, mener Troseth.

– Når du putter plastposer og toalettpapir i vasken og skrur opp, så er det gjort bevisst, slår den tidligere vaktmestern fast.

Ber om tips

Politiet er veldig interessert i å få inn tips i saken. Personen, eller personene, har kommet seg inn i bygget ved å bryte opp en  verandadør. I to dager har politiet hatt krimteknikere på stedet. 

Naboer i den lille bygda forteller til TV 2 at det som har skjedd er skremmende. 

– Men det er også skremmende at det skal bli et asylmottak. Mange er redde og føler det kommer veldig nært, sier en av naboene, og legger til: 

– Dette er en trygg bygd med mange barn. At det skal komme enslige, yngre menn hit skaper en viss skepsis. 

Politiet oppfordrer alle som kan vite noe om saken om å ta kontakt med dem, og opplyser at saken etterforskes videre.