Test av billig-mobiler

Alle disse koster 3000 kroner mindre enn en iPhone 

Tror du at en bra mobiltelefon må koste flere tusen kroner? Da tror du feil. TV 2 Hjelper deg har testet smarttelefoner til rundt tusenlappen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil si at det er rimelig utrolig at alle disse koster 3000 kroner mindre enn bare en ny iPhone, sier Bjørn Eirik Loftås, redaktør i Dinside.no.

For selv om mobiler til over 5000 kroner fortsatt er best, kan en mobil til rundt tusen kroner og mindre være mer enn bra nok for svært mange. De har samme operativsystem som toppmodellene og stort sett de samme funksjonene. De ser også bra ut.

– De billige mobiltelefonene har blitt langt bedre de siste par årene og er et godt kjøp, sier Loftås.

Sammen med TV 2 Hjelper deg har han testet fem smarttelefoner fra 1100 kroner og nedover, og han er overrasket over hvor bra de faktisk er.

IMPONERT: Bjørn Eirik Loftås, redaktør i Din Side har testet fem av de mest populære smarttelefonene til rundt 1000 kroner og mindre.
IMPONERT: Bjørn Eirik Loftås, redaktør i Din Side har testet fem av de mest populære smarttelefonene til rundt 1000 kroner og mindre.

Sony og Microsoft best

Telefonene som er testet er Huawei Y360, Huawei Y550, Samsung Galaxy J1, Microsoft Lumia 535 og Sony Experia E4.

Aller best ut av testen kommer Microsoft og Sony. De har begge 5-tommersskjerm og 8 GB minne. Sistnevnte har også et enormt apputvalg og kan filme i HD-kvalitet.

Forskjellen på de billige telefonene i forhold til de dyre merker du på hastighet, lagringsplass og bildekvalitet. Det siste er kanskje den største dealbreakeren for mange, men om du klarer deg med 5 megapixel kamera, er de mer enn bra nok.

– I godt lys kan disse mobilene ta bra bilder. Men med en gang det blir mørkt, da får de problemer. Også tar det litt tid fra du trykker på knappen til bildene blir tatt, sier han.

Holder lenger enn toppmodellene

Batteriet til telefonene varer lengre enn på toppmodellene. Microsoft sin telefon har for eksempel en ringetid på 11 timer og kan være standby i 550 timer.

– Toppmodellene må du lade hver dag, mens disse holder det kanskje å lade annenhver dag, sier Loftås.

Mindre minne

Minnet til telefonene er ikke all verden. Selv om både Microsoft og Sony har 8 GB lagringsplass, er det langt fra nok om du skal ha plass til musikk, bilder og film.

– Det kan bygges ut med minnekort, men da må du ta med den i prisen, sier Loftås.

Et minnekort koster fra 100 kroner og oppover. Men skal du ha så mye som 64 GB må du ut med rundt tusen kroner, altså like mye som telefonen kostet deg i utgangspunktet. Likevel er 2000 for en telefon med så stort minne fortsatt ganske rimelig.

Et stort minus med Microsoft telefonen er at den ikke støtter googlebaserte apper eller Snapchat. I motsetning til de andre telefonene som er androidtelefoner, kjører den Windows og det gir den et mer begrenset apputvalg. Samtidig gjør Windowsprogrammet at den er meget brukervennlig.

 

Funker for den enkle:

Huawei Y360. Pris: 699,-
Huawei Y360. Pris: 699,-
Samsung Galaxy J1. Pris: 890,-
Samsung Galaxy J1. Pris: 890,-

Huawei Y360, Huawei Y550, Samsung Galaxy J1
Pris: 699,-, 1160,- og 890,-
Tekniske spesifikasjoner: 4GB lagringsplass, 5Mpix kamera, 4 til 4,5-tommersskjerm, 3G, 720P videokamera, Android operativsystem

Disse telefonene fungerer helt greit hvis du bare trenger en enkel smartmobil til å snakke i, sende meldinger og bruke enkle apper. Alle har kameraer som kan ta OK bilder i gode lysforhold, men som sliter skikkelig når det blir litt mørkt. Det er ikke unikt i denne klassen, men på grunn av svært liten lagringsplass er ikke dette telefoner Loftås vil anbefale foran Sony og Microsoft.

Svært brukervennlig:

Microsoft Lumia 535. Pris: 890,-
Microsoft Lumia 535. Pris: 890,-

Microsoft Lumia 535
Pris: 890,-
Tekniske spesifikasjoner : 8GB lagringsplass, 5Mpix kamera, 5-tommersskjerm, 3G, 480P videokamera, Windows operativsystem

Dette er en fin mobil med stor skjerm, som byr på dobbelt så mye lagringsplass som de tre nederste i vår rangering. Plassen kan dessuten enkelt mangedobles med et minnekort. Dette er en Windows-mobil, noe som betyr at den er meget brukervennlig. Utvalget av apper er ikke så god som for testvinneren, og videokameraet er også dårligere. Alt i alt er dette er dette uansett ett av de aller beste kjøpene i budsjettklassen, mener Loftås.

Beste budsjettkjøp:

Sony Xperia E4
Sony Xperia E4

Sony Xperia E4
Pris: 999,-
Tekniske spesifikasjoner: 8GB lagringsplass, 5Mpix kamera, 5-tommersskjerm, 3G, 1080P videokamera, Android operativsystem

Denne mobilen overrasker med stor, god og lyssterk skjerm. Man får følelsen av at dette er en dyrere mobil enn de 990 kronene den koster. Den har like stor lagringsplass som Lumia 535, byr på god lagringsplass, enormt app-utvalg, og kan også filme i full HD-oppløsning. Ikke rart dette er en av de aller mest populære mobilene til under 1000-lappen, og etter Loftås’ mening også det beste kjøpet.