STOFFSKIFTET FÅR SKYLDEN: Den danske ernæringseksperten Lisa Bolting sier at stoffskiftet til enkelte mennesker justerer seg alt etter hvor mye man spiser. Foto: Colourbox
STOFFSKIFTET FÅR SKYLDEN: Den danske ernæringseksperten Lisa Bolting sier at stoffskiftet til enkelte mennesker justerer seg alt etter hvor mye man spiser. Foto: Colourbox

Derfor er noen alltid tynne

Eksperten forklarer årsaken til at noen kan spise alt de vil. Urettferdig, eller hva? 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du kjenner kanskje han eller hun som alltid er slanke uansett hvor mye spise, eller han eller hun som ikke kan spise noe uten å legge på seg.

ERNÆRINGSEKSPERTEN: Danske Lisa Bolting. Foto: Bolting.dk
ERNÆRINGSEKSPERTEN: Danske Lisa Bolting. Foto: Bolting.dk

Den danske ernæringseksperten Lisa Bolting sier til danske TV 2 at hun kaller de som aldri legger på seg for «luksusforbrennere» – og skal vi tro Lisa, er det noen som bare er født sånn.

– Når man har det slik, at uansett hvor mye man spiser så legger man ikke på seg, skyldes at kroppen setter sin egen forbrenning opp alt etter hvor mye man spiser. Om det er 1000 eller 5000 kalorier, så forbrenner kroppen bare noe ekstra. Bålet blir på en måte større, sier hun til nettstedet.  

Ikke mer smør og H-melk

Bolting sier at problemet for de svært tynne er at de gjerne blir bedt om å spise mer smør eller drikke fetere melk for å «fete» seg opp.

– Det skal de ikke. Spiser man svært usunt, er det større risiko for blant annet å få hjertekarsykdommer. Når man ikke beveger seg og i stedet spiser sjokolade, pommes frites og dropper grønnsakene, så får det konsekvenser, sier hun.  

Hun anbefaler alle å spise sunt og variert, uansett kroppsform. Hun sier at det i tillegg er viktig å mosjonere og trene styrke.

Er du svært tynn og ønsker å legge på deg, anbefaler Bolting å spise større mengder sunn mat.

– Spis mer av det sunne og drikk kanskje litt juice, en hjemmelaget søt kaffe eller mager melk, sier hun.

Arvelig forbrenning

Ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Louisenberg sykehus i Oslo har tidligere bekreftet overfor TV 2 at det Boltin sier stemmer.

– Folk har ulik forbrenning fra naturens side, og det er ofte litt arvelig, sier Knudsen.

Men det er ikke den eneste faktoren som spiller inn. Med stort matfokus i mediene, lekre kokebøker og mengder av matprogrammer har mat for mange blitt en hobby og fritidsinteresse.

– De som bruker mye tid og penger på mat spiser gjerne mer og bedre enn de som ikke er like opptatt av mat. Det virker kanskje som de som er uinteressert i mat kan spise hva de vil, mens de egentlig glemmer av måltider og dermed spiser mindre, sier ernæringsfysiologen.