Ordfører etter asylbrann: – Folk må ikke fantasere

HEMSEDAL (TV 2): Etter at det brant i et asylmottak i Hemsedal, har flere spekulert i om brannen var påtent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

162 personer måtte evakueres da det oppstod brann i et statlig asylmottak i Hemsedal natt til onsdag. Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 01.43 og i 6-tiden var brannen slukket.

Ordføreren i Hemsedal er lettet over at alt gikk så bra.

BRANN: Natt til onsdag brant det på et asylmottak i Hemsedal.  FOTO: ANNELI ROSBERG VØLLO / TIPS@TV2.NO
BRANN: Natt til onsdag brant det på et asylmottak i Hemsedal. FOTO: ANNELI ROSBERG VØLLO / TIPS@TV2.NO

–En brann er både dramatisk og tragisk, men bygda har brukt nattetimene på en god måte. Vi hadde heldigvis hatt brannøvelse og det tyder på at det har gitt resultater, sier Oddvar Grøthe til TV 2.

Fryktet at brannen var påtent

Før politiet gikk ut med beskjeden om at det var lite som tydet på at brannen var påtent, var det flere i kommentarfeltene som fryktet for at brannen var påtent og et resultat av fremmedfiendtlighet.

Selv forteller Grøthe at hans første reaksjon var å tenke rasjonelt. Som en del av kommunens kriseteame var hans viktigste oppgave i morgentimene å få gitt beskjeder og koordinere. Nå ber han folk om å vente på fakta.

– Det er fullstendig feil å spekulere. Man må bare avvente og få oversikt.

BOR LIKE VED: Hani Mhamoud, asylsøker fra Sudan. Han bodde på mottaket inntil for en måned siden. FOTO: MARI HVATTUM / TV 2
BOR LIKE VED: Hani Mhamoud, asylsøker fra Sudan. Han bodde på mottaket inntil for en måned siden. FOTO: MARI HVATTUM / TV 2

Tror det er en ulykke

Hani Mhamoud er asylsøker fra Sudan. Han bodde på mottaket inntil for en måned siden.

– Det er veldig trist. Jeg tror det må være en ulykke. Her i Hemsedal er folk vennlige, de hilser og smiler når vi kommer, sier han til TV 2.

REDDE: –Folk ropte og skrek da de ble båret ut, forteller Maryam Matin (fv.), Synghra Asghari. FOTO: MARI HVATTUM / TV 2
REDDE: –Folk ropte og skrek da de ble båret ut, forteller Maryam Matin (fv.), Synghra Asghari. FOTO: MARI HVATTUM / TV 2

Nå bor han like ved mottaket.

– Jeg var her i natt. Det var mange her til å hjelpe. Helikopter, mange brannbiler, naboer og folk fra kommunen, forteller han.

–Trodde det var falsk alarm

Maryam Matin fra Afghanistan er blant de 162 beboerne. Hun forteller at ingen reagerte før noen skrek at alle måtte ut, fordi brannalarmen går relativt ofte. 

–Jeg ble veldig redd. Det er mange barnefamilier her som lå og sov. De gråt og ropte da de ble båret ut uten ordentlige klær, sier Matin. 

Nå er hun glad for at de har fått et nytt sted hvor de kan sove i natt, men håper de kan returnere til mottaket snart. 

Kjøkkenet var ikke i bruk

Kjøkkenet hvor brannen startet var ikke i drift og har blitt brukt som et lager.

–Kjøkkenet som brukes i dag, ligger i den delen hvor mottak hvor asylsøkerne bor, sier Gru Herland, leder av mottaket, til NTB. 

Det er ifølge politiet for tidlig å si noe om brannårsaken. 

– Vi har tanken om brannene ved asylmottak i Sverige med oss, men vi kan ikke se noen sammenheng til denne brannen før saken er etterforsket, sier lensmann Inger Lill Lanes til NTB.

Nordre Buskerud politidistrikt har bedt om teknisk bistand fra Kripos i etterforskningen.

–Et vellykket asylmottak

Ifølge ordføreren har innbyggerne i Hemsedal kommet godt overens med de som bor på asylmottaket. Mottaket har vært i kommunen siden 2009 og Grøthe forteller at det ikke har vært noen uheldige episoder i møte med mottaket og bygda.

Til tross for den store asylstrømmen mener han Hemsedal har taklet den på en rasjonell måte.

–Jeg tror spekulasjonene om hvorvidt denne brannen var påtent har vært større fra utsiden enn den har vært her i bygda. Man må ikke fantasere, men la fakta telle, sier ordføreren.

Heller ikke Matin vil spekulere i hvordan brannen startet. 

–Jeg har hørt om brannene i Sverige, men vi vet ikke hvordan brannen startet her. Folk her er veldig vennlige, og nå er jeg glad for at vi er trygge, sier hun