Marit Bjørgen tar til orde for en bredere granskning av russisk idrett etter dopinganklagene i friidrett. Foto: TV 2
Marit Bjørgen tar til orde for en bredere granskning av russisk idrett etter dopinganklagene i friidrett. Foto: TV 2

Bjørgen: – Naturlig å granske andre russiske idretter også

Marit Bjørgen tar til orde for en bredere granskning. IOC truer med å frata russiske utøvere OL-medaljer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjokkrapporten om doping i det russiske friidrettsforbundet får nå konsekvenser.

– Naturlig å se på andre idretter

Langrennsstjerne Marit Bjørgen (35) har fått med seg rapporten.

Hun er naturlig nok svært skuffet over det som er kommet frem.

– Jeg blir jo litt skremt. Man vet jo hvordan de har vært med doping tidligere. Det er naturlig også å se på andre idretter i landet enn bare friidrett, sier hun til TV 2.

IOC vil frata russere medaljer

Den internasjonale olympiske komité (IOC) meldte tirsdag kveld at de har suspendert den tidligere presidenten for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Lamine Diack, fra hans æresmedlemsskap i IOC.

I tillegg har IOC bedt IAAF om å iverksette etterforskning av alle utøvere, trenere og andre som har deltatt i OL og er anklaget for doping i den ferske rapporten fra Dick Pound.

IOC skriver i en pressemelding at dersom etterforskningen beviser skyld, vil de frata dem OL-medaljene og utestenge dem. To som lever farlig er Jekaterina Poistogova og Marija Savinova-Farnosova, som tok bronse og gull i London-OL i 2012.

Det var dopinglaboratoriumet i Moskva, som blir kritisert i rapporten, som analyserte prøver fra OL i Sotsji i 2014. IOC sier de ikke tidligere har hatt noen indikasjoner på at ikke alt har vært helt etter boken der. Nå sier de at dersom det oppstår nok tvil om dopinganalysene fra Sotsji-OL vil de analysere prøvene på nytt.

 

– Vil aldri ha kontakt med ham igjen

Mangeårig dopingjeger Inggard Lereim (74) sier til TV 2 at han satt seks år i samme styre som internasjonale idrettsmedisinske komitè som Grigorij Rodtsjenkov, sjef for det russiske dopinglaboratoriumet i Moskva, som blant annet analyserte dopingtester fra OL i Sotsji.

– Jeg så på ham som en anstendig kollega. Jeg skal aldri ha kontakt med ham igjen.

Tirsdag kveld meldte VG at Rodtsjenkov ifølge russiske medier nå trekker seg fra jobben.

Hva kan vi forvente i tiden framover?

– Nå blir det spennende å se om andre idretter blir tatt med i raset. Nå er det først og fremst Det russiske friidrettsforbundet som er felt, men det er sannsynlig at prøver fra andre idretter også har blitt destruert, forteller Lereim med klar henvisning til Rodtsjenkov, som er er anklaget for å ha ødelagt hele 1417 dopingprøver like før en inspeksjon av WADA.

– Hvilke idretter mistenker du?

– Jeg spekulerer ikke i det. Nå tar jeg bare stilling til at Det russiske friidrettsforbundet som er avslørt i rapporten.